Tuesday, November 29, 2016

Seattle Şehir Rehberi

Seattle Şehir Rehberi


Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinde bulunan Seattle, ülkenin en kuzeybatı ucundaki King County'nin de bir parçası. Washington Gölü ve Puget Sound arasında, Elliott Koyu kıyısına hakim konumdaki Seattle her dem yeşil bir görüntüye sahip. Batıda Olympic ve doğuda Cascade Dağları bu doğal güzelliği taçlandırıyor. Kızılderili ruhunun soluk aldığı bir coğrafyada bulunan kent, bu yüzden Zümrüt Yeşili sıfatıyla anılıyor. Seattle sözcüğü ise Duwamish ve Suquamish kabilelerin şefi Si'ahl’in adından alınmış. Kültürel yönden olduğu kadar iş yaşamı etkinlikleri bakımından da önemli bir çekim merkezi olan Seattle, dünya çapında bir çok ABD menşeli markaya da ev sahipliği yapıyor.

Gezilebilecek Yerler


Şehir merkezindeki liman bölgesi her zaman işlek ve oldukça güzel bir keşif alanı. Burada her biri diğerinden rahatlatıcı, yüzlerce yürüyüş ve gezi yolu seçeneği bulunuyor. Şehrin eşsiz manzarası, Batı Seattle Köprüsü ve Olympic Dağlar güneşli bir günde görebileceklerinizin başında geliyor.
Seattle Akvaryumu 59 nolu iskelede gezilebilir. Eşsiz bir yerli kültür deneyimi yaşamk üzere, 55 ve 56 nolu iskelelerden kalkan turistik gemilerle, Blake Adası’ndaki Tillicum Kasabası’na gidilebilir.

Limanın 50 ve 52 nolu iskelelerinden kalkan deniz taksileri, tekneleri kullanarak, Metro’nun 99 nolu rotası üzerinden; International District, Pioneer Square ve First Avenue gibi kent kesimlerine ulaşılabilir. Bu bölgelerde Seattle Art Museum ve Pike Place Market gibi gezilesi duraklar bulunuyor.

Belli başlı uçak üretim merkezlerinden biri olan Seattle’ın, bu alandaki belleği Uçuş Müzesi’nde bir arada sergileniyor. Tarihsel değeri olduça büyük olan 150 den fazla uçak arasında; 85 bin feet yükseklikte Mach 3 hızına erişebilen efsanevi SR-71 Blackbird ve özgün bir Concorde jet bulunuyor. Hava kuvvetlerinin 70’lerin başına değin kullandığı uçaklar müzenin bir diğer koleksiyonunu oluşturuyor. En ilginç deneyim, çocuklar için hazırlanmış uçuş simulasyonu alanında bulunuyor. Uçuş giysilerini üzerine geçiren çocuklar, burada uçuş yeteneklerini sınıyor. Future of Flight Aviation Center ve Boeing Turu ise büyükler için benzer olanaklar sunuyor. Uçak mühendisliğinin ulaştığı düzeyi ve geleceğin uçuş teknolojilerini bu merkezde bizzat sınayıp öğrenebilirsiniz.

Kültür ve Eğlence


Seattle Center, bünyesinde; dört müze, onbir tiyatro, beş bahçe, paten parkı ve onlarca restoran bulunan bir çekim noktası. EMP Müzesi, Pacific Science Center ve şehrin simge kulesi Space Needle burada sizi bekliyor. Yalnız kültür ve sanat meraklıları için değil aileboyu eğlenmek isteyenlerinde kesinlikle uğraması gereken bir bölge. Seattle Center, her yıl 10 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor

Olympic Sculpture Park, Seattle şehrinin en çekici yerlerinden biri. Richard Serra, Alexander Calder, Mark di Suvero ve Louise Bourgeois gibi önemli heykel traşların eserleri burada sizi bekliyor. Eski bir sanayi bölgesi üzerinden dönüştürülmüş bu yeşil alanda, doğal güzellik içindeki sanat, cezbedici bir bütünlük sunuyor.

Seattle Sanat Müzesi, kent merkezinde First ve Union kesişminde bulunuyor.
SAM kısaltmasıyla da anılan müzenin değişmez koleksiyonu Amerika yerlilerinin kültürel mirası oluşturuyor. Müze koleksiyonunda ayrıca Jackson Pollock ve Andy Warhol gibi çağdaşların eserleri yanısıra, heykel ve resim sanatının Avrupalı temsilcilerinden örnekler de bulunuyor. Müzedeki en ilginç parçalar arasında ise 2.yüzyıldan kalma Asya eserler; Çin, Kore, Japonya ve Güney Asya’nın kimi yerlerinden örnekler bulunuyor.

Woodland Hayvanat Bahçesi; zengin koleksiyonu ve egzotik atmosferi ile dikkat çekici bir gezi alanı. Sadece Kuzeybatı Amerika, Kanada ve Alaska hayvanları değil, chuckwalla, wallaroo ve kookaburra gibi türler de görülebilecekler arasında bulunuyor.


Yeme İçme


Ne yiyeceğinizden tam olarak emin değilseniz kesinlikle Pike Place Market’e doğru yönelmelisiniz. Başta balık olmak üzere herşeyin en taze ve özelinin kolayca bulunduğu bu pazar civarında çok güzel ve çeşitli yemek olanakları bulunuyor.

Taze balık ve deniz ürünlerini yalnız restoranlarda değil marketlerde de kolayca bulabilirsiniz. Asya yemekleri kentte kolay bulabileceğiniz bir başka mutfak türünü oluşturuyor.

Alışveriş


Seattle’ın simge adreslerinden “Pike Place Market” yılboyu açık bir pazar. Kent merkezindeki bu pazarda, taptaze meyva ve sebzelerin yanı sıra el yapımı mücevherat ürünlerini de bulmak mümkün. Giyim-kuşam ya da hediye benzeri alışveriş yapmak içinde gidilesi bir adres.

Butik tarzı alışveriş yapmak için Ballard bölgesine yönelmelisiniz. Burada ayrıca küçük indie dükkanlarda ilginizi çekebilir. Sanat ve özellikle cam işçiliği meraklısı iseniz Belltown bölgesi dükkanları, studyoları ve galeri ile sizi bekliyor.

Yiyecek şeylerin yoğun biçimde bulunduğu yerlerden biri International District. Bu bölge adından da anlaşılacağı üzere dünyanın hemen her yerinden birşeyler satın alabileceğiniz kadar renkli.

No comments:

Post a Comment