Tuesday, November 29, 2016

Raleigh Durham Şehir Rehberi

Raleigh Durham Şehir Rehberi



Raleigh ve Durham kentleri, Chapel Hill ile birlikte Kuzey Carolina eyaletinde “The Triangle” adı verilen bir metropol alanını oluşturuyorlar. Toplam nüfusu 1.635.974 olan bu alan adını 1959 yılında kurulan ve Amerika’nın en büyük teknoloji araştırmaları parkı Research Triangle Park’tan (RTP) alıyor. Yine bu üçgendeki üç önemli üniversite bölgenin tek bir metropol alanı olarak anılmasını sağlıyor. Teknoloji parkı ve bu üniversiteler Triangle bölgesinin sosyal seviyesinin, kültür ve eğitim düzeyinin yüksek olmasını sağlıyor.

Bölgenin en önemli kenti Raleigh, Kuzey Carolina eyaletinin de başkenti. Kentte bulunan meşe ağaçları nedeniyle Meşe Kenti olarak da adlandırılıyor. Raleigh subtropikal iklim kuşağında kaldığı için yılın her dönemi ziyarete uygun bir nokta. Kent özellikle dünya çapında müzeleri, Broadway tarzı eğlenceleri, parkları, golf benzeri spor olanaklarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Durham, Kuzey Carolina eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan eyaletin en büyük dördüncü kenti. Duke ve Kuzey Carolina Merkez üniversiteleriyle bir eğitim merkezidir. “İlaç Kenti” ve “Boğa Kenti” olarak da bilinen Durham Büyük Smoky Dağları ve Atlas Okyanusu arasında konumlanıyor.



Gezilebilecek Yerler


RALEIGH

Bu kenti tanımanın en iyi yolu Raleigh Downtown merkezinde gezmek ve 60’ın üzerindeki tarihi ve turistik yeri görmek. Yunan tarzı inşa edilen State Capitol Building, 1900 yılı yapımı ilk Presbyterian kilisesi, 1907 yapımı Mason Tapınağı, Raleigh kent müzesi, 1874 yılından kalma geleneksel posta binası, sahne ve gösteri sanatları performans merkezi Progress Energy Center, 1914 yapımı kent pazarı, 1792 yılından kalan tarihi Moore Meydanı, Kuzey Carolina Tarih Müzesi, Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi, Sacred Heart Katedrali bu bölgedeki gezilmesi öncelikli yerler. Downtown’un iş ve ticaret caddesi Fayetteville aynı zamanda pek çok müzeye de ev sahipliği yapıyor.

Kent, 150’nin üzerinde park, bahçe ve göl ile Kuzey Carolina’nın en yeşil bölgelerinden biri. Bu durumuyla Raleigh, Amerika’nın en önemli parklara sahip kentleri arasında ilk 10’da gösteriliyor. Pullen Park, outdoor oyunlarıyla öne çıkarken; William B. Umstead parkı piknik, yürüyüş, kano, balık tutma gibi faaliyetler için en önemli yerlerin başında geliyor.


DURHAM

Durham’ı ziyaret edecekler tarih, spor, sanat, bilim, mimari ve Afroamerikan kültürüne ait pek çok etkinlik ve mekân görecektir. Benett Place State, eyaletler arası savaş sonrası kurulan kentin ilk yerleşimidir. Burada müzeler ve o dönem mimarisi gözlenebilir. İlkbahar ve sonbaharda çeşitli etkinliklerle kent tarihi canlandırılıyor. Kentin ilk merkezi Downtown olarak adlandırılıyor. Burada American Tobacco ve Brightleaf bölgeleri görülmeli. Kenti tanımak için mutlaka görülmesi gereken bir liste yazılabilir:

• Duke Şapeli ve The Sarah P. Duke Bahçeleri
• Duke Homestead Tarihi Sit Alanı ve Tobacco Müzesi
• Hayti Heritage Merkezi
• Tarihi Stagville
• Yaşam ve Bilim Müzesi (Museum of Life and Science)
• Nasher Sanat Müzesi ve N.C. Central University Sanat Müzesi
• Patterson’s Mill Country Store
• West Point ve Eno City Park

Bunlar dışında Durham 8 adet golf kulübüne ev sahipliği yapıyor. Kentteki birçok park, bahçe ve doğal alanları gezebilir, doğa aktiviteleri yapabilirsiniz. Eno City Park kuş gözlemi, American Tobacco Trail bisiklet, Campus Hills Park balık tutmak, Al Buehler Cross Country Trail koşu ve yürüyüş, Dead Broke Farm at binmek, Flat River kaya tırmanışı, Brodie Recreation Center yüzme, Brodie Recreation Center su aktiviteleri için uygun mekânlardan bazıları.


Kültür ve Eğlence


RALEIGH

Raleigh 30’un üzerindeki tarihi ve kültürel yapıları, yıl boyu süren festivalleri ve kutlamalarıyla Kuzey Carolina’nın başkenti olarak zengin bir kültürel yaşam sunuyor. Amerika’daki Afrika kültürünü de yaşatan kent bu konuda da müzelere ve festivallere ev sahipliği yapıyor.

North Carolina Sanat Müzesi, North Carolina Tarih Müzesi ve North Carolina Doğa Bilimleri Müzesi en önemli müzeler. North Carolina State Fair, kendi alanında Amerika’nın en büyük kutlamalarından biri. On günlük etkinlik boyunca Kuzey Carolina ürünleri, konserler, binicilik festivali pek çok turisti buraya çekiyor.

African American Kültür Kompleksi, Afrika kökenli Amerikalıların eserlerinden oluşan ünik bir koleksiyona sahip. Bu koleksiyon bilim, iş dünyası, politika, kimya, spor ve sanat gibi pek çok alanlardan parçalar sunuyor. Temmuz ayında Amistad Saga: Reflections adıyla açıkhava gösterileri sunuluyor.

DURHAM

Durham’da Raleigh gibi pek çok müzeye, festivale ve Afrika kültürünü yansıtan mekânlara ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kentte toplam 42 festival düzenleniyor; bu da neredeyse her hafta bir etkinlik anlamına geliyor.

Kentte 100’ün üzerinde faal sanatçı yaşarken, 43 müze ve galeri, 74 adet heykel ve duvar resmi yer alıyor. Duke Üniversitesi Nasher Sanat Müzesi, North Carolina Merkez Üniversitesi Sanat Müzesi, Hugh Magnum Fotoğraf Müzesi, Allenton ve Semans sanat galerileri kentin sanat hayatının merkezinde yer alıyor. Kentte gelişmiş bir blues müzik kültürü var.

Duke Üniversitesi’nde her yaz düzenlenen ve 6 hafta süren Amerikan Dans Festivali, 73 yıllık bir tarihe sahip. Yine Amerika’nın en önemli belgesel film festivallerinden Full Frame 10 yıldır düzenlenirken “Belgesel Sinemanın Cannes’ı” olarak anılıyor. Durham’daki kültür ve sanat hayatını canlandırmak için çalışan The Durham Association for Downtown Arts (DADA) derneği de 2001’den bu yana pek çok etkinliğe imza attı.



Yeme İçme


Gerek Durham gerekse Raleigh, Kuzey Carolina mutfağının merkezindeki barbekü kültürünü yaşatan pek çok restorana sahip. Et dışında deniz ürünleri ve Afrika kültürüne ait pek çok yemek bulabilirsiniz.

Durham ve Raleigh’te pek çok önemli şefin çalıştığı restoranların yanında, Amerikan fast food kültürüne uygun, bu bölgeye ait burger ve pizza restoranları da görebilirsiniz. Raleigh’te barbekü için BBQ, Meksika mutfağı için Armadillo Grill, Japon yemekleri için Mura, gurme bir restoran için 1879 yılından kalan tarihi binasıyla Second Empire tercih edilebilir. Durham’da uygun fiyatlı barbekü için Bullock’s, daha kaliteli bir barbekü restoran için The Magnolia Grill, Arjantin mutfağı için Metro 8 Steakhouse, Yunan mutfağı için Nikos Taverna, İtalyan mutfağı içinse Pop’s kaliteli mekânlar arasında öne çıkıyor.


Alışveriş


Raleigh’teki Cameron Village, Atlanta ve DC arasında açılan ilk alışveriş merkezi. Kentin en eski butik ve restoranları bu merkezde. Glenwood meydanındaki TCrabtree Valley Mall, Six Forks’taki North Hills ve Capital Bulvarı’ndaki Triangle Town Center diğer önemli alışveriş merkezleri.

Durham’da Brightleaf Meydanı’ndaki eski tütün evlerinin restore edilmesiyle oluşan dükkânlar özgün bir alışveriş deneyimi sunuyor. Nine Street’s daha uçarı mağazaların yer aldığı cadde. Eski alışveriş merkezlerinden Northgate ve Southpoin’teki 1.3 milyon metrekarelik yeni merkez The Streets her tür modern eşyanın alınabileceği mekânlar.

Bölgeden hediyelik olarak alabilecekleriniz el işleri, elbise ve aksesuarlar, bölgeye özgü yiyecekler, kitap ve bakım ürünleri.

No comments:

Post a Comment