Tuesday, November 29, 2016

Cleveland Şehir Rehberi

Cleveland Şehir Rehberi


Cleveland, ABD’nin kuzeydoğusunda, orta batı bölgesindeki Ohio eyaletinde bulunuyor. Şehir, Büyük Göller bölgesinde, Cuyahoga Nehri’nin Erie Gölü’ne döküldüğü yerde, 200 yıl önce kurulmuş. Şehrin 1850’lerden sonra, özellikle 1900’lü yıllarda gelişmesinde nehir ve göl taşımacılığı, petrol, demir-çelik, madencilik, otomotiv, inşaat gibi sanayiler önemli bir rol oynamış. Bu gelişimde John Rockefeller’ın dünyanın ilk petrol devi Standart Oil şirketini Cleveland’da kurmasının da büyük bir payı var. Cleveland 1980’e kadar, ABD’nin üçüncü büyük şirketler merkezi konumundaydı. Ohio başta havacılık olmak üzere, teknolojik yeniliklerin geliştirildiği bir eyalet olarak tanınıyor. NASA’nın sekiz araştırma merkezinden Lewis Research Center, Cleveland’ da. Yine bir kamu ve özel sektör işbirliği girişimi olan Ohio havacılık ve Uzay Enstitüsü Cleveland’ da konuşlanmış. ABD Hava Kuvvetlerinin en büyük araştırma-geliştirme laboratuarı ise Dayton’daki Dwight-Patterson Hava Üssü’nde bulunuyor. Uçak motorları üreten General Electric, Pratt and Whitney, Hughes gibi dünyaca tanınmış dev şirketler, Goodrich lastik fabrikası, uçak fren sistemleri ve elektronik hedef belirleme sistemlerini üreten tesisler de Ohio eyaleti içindeler.

Gezilebilecek Yerler


Kent, New York’tan sonra ülkenin en büyük sanat merkezi olmaya aday. Playhouse Square Center’da sergiler açılıyor, konserler veriliyor ve ünlü Broadway şovları sergileniyor. Merkez, beş tarihi tiyatro sahnesinin birleşmesiyle oluşmuş.

Cleveland Metropark Hayvanat Bahçesi’nde pek çok canlıyı bir arada görme şansına sahipsiniz. Hayvanat bahçesine gittiğinizde yağmur ormanları bölümüne uğramayı unutmayın. Şanslıysanız yapay bir tropikal fırtınaya şahit olabilirsiniz.

150 milyon yaşındaki Happy (Mutlu) isimli dinozorun iskeletini incelemek isterseniz Üniversite meydanındaki Cleveland Tarihi Müzesi’ni ziyaret etmeniz yeterli. Great Lakes Science Center’da hem çocukların hem de büyüklerin bilimin eğlenceli yanını keşfedebilecekleri 400 den fazla eser sergilenmektedir.

Cleveland Sanat Müzesi’nde Picasso, Monet, Renoir gibi büyük ustaların muhteşem sanat eserlerini görebilirsiniz. Crawford Auto – Aviation Müzesi de yolunuzun üstünde. Bu müze özellikle otomobil sevenlerin kaçırmaması gereken bir yer. Klasik araba koleksiyonları görülmeye değer. Beachwood yakınlarındaki Maltz Yahudi Geleneksel Müzesi’nde ise şehri kuran çalışkan Yahudilerin tarihi yaşatılıyor.

Cleveland da mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer de özellikle müzik severlerin yoğun ilgisini çeken Rock And Roll Hall of Fame Müzesi’dir. Bu müzeden çıkan herkes müzik bilgisine yenilerini eklemenin keyfini yaşar.


Kültür ve Eğlence


Cleveland 19. yüzyılın sonunda ve 20. yüzyılın başında başta İrlandalılar, Macarlar, Çek ve Slovaklar, İtalyanlar, Polonyalılar, Almanlar ve Çinliler olmak üzere birçok göçmenin yerleştiği bir bölge olmuş. Yaklaşık 80 etnik grup olduğu belirtilen kentte Küçük İtalya, İrlanda Köyü, Slav Köyü, Çin Mahallesi bulunuyor.

Cleveland, zümrüt yeşili muhteşem ormanları, nehirleri, yabani hayvan ve bitkileri ile donatılmış birçok parklarında yürüyüş, balık avlama, piknik yapma imkânlarını veren bir yer. Kış aylarında orman içinde kayak yapma olanağınız bile var.

Cleveland ayrıca profesyonel beysbol, futbol, basketbol ve hokey sporlarına ev sahipliği yapıyor. NBA dünyasının Michael Jordan’ın varisi olarak kabul ettiği LeBron James, Cleveland Cavaliers takımında oynuyor. Kenti ziyaret ettiğinizde onu ve arkadaşlarını izlemek için şansınızı zorlamalısınız. Kent ayrıca dünyaca tanınmış Cleveland Orkestra’sına da ev sahipliği yapıyor.


Yeme İçme


Amerikan mutfak kültürü, göçmenlerin geleneksel damak tatları üzerine kuruludur. Cleveland’da da bu durum farklı değil. Sayıları bini geçen restoranların mönülerinde pek çok farklı ülkenin mutfağını tatma şansınız olacak. Her bütçeye uygun alternatifler var.


Alışveriş


Şehir merkezindeki Tower City Center tarihi mimari yapısı ile dikkat çekiyor. O ve kentin batısında kalan Crocker Park, ziyaretçilere çok çeşitli alışveriş imkânları sunuyor. Görülmeye değer restoranların, antika mağazalarının ve sanat galerilerinin olduğu Little Italy’e, Cleveland Clinic’den araba ile birkaç dakikada ulaşabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment