Tuesday, November 29, 2016

Phoenix Şehir Rehberi

Phoenix Şehir Rehberi


Kızıl kayalar, masmavi gökyüzü ve parlak bir güneş... ABD'nin en büyük 6. şehri Phoenix, Arizona eyâletinin en büyük şehri olma özelliğini de taşıyor. Bugün Phoenix olarak anılan bölgede yerleşim bin yıldan daha eskiye gidiyor. O dönemde hohokam yerlilerinin bölgeyi tarıma elverişli kılmak için açtığı su kanalları, bugün Arizona Kanal Projesi’nin merkezini oluşturuyor. 1881'de kurulmaya başlanan modern şehir, coğrafyası, doğal kaynakların yoğun olması ve doğu-batı ulaşım yolları üzerinde yer alması nedeniyle gün geçtikçe önemini arttırmayı başarmış. Phoenix ayrıca, dünyaca ünlü Büyük Kanyon Ulusal Parkı üzerinde önemli bir geçiş noktası olma özelliğini de taşıyor. Sonoran Çölü’nün kuzeydoğusuna kadar yayılan şehir, subtropikal çöl iklimin etkisi altında bulunuyor. Bu yüzden ülkenin, güneşten en çok nasiplenen şehirlerinden biri.


Gezilebilecek Yerler


Phoenix sadece çöl ve dağlarla çevrili bir şehir değil aynı zamanda çölün kent merkezinde bile hissedildiği bir yer. Büyüleyici gün batımları, dev kaktüsler, bahar çiçekleri ve neredeyse her yönde ufuk çizgisini süsleyen dağlar kent yaşamının bir parçası.

Sonoran Çölü’nü en iyi biçimde görmenin tek yolu Çöl Botanik Bahçesi’ne yönelmek. Burada ayrıca ünlü mimar Frank Lloyd Wright’ın eseri Taliesin West’i görme olanağı da bulacaksınız.

Yürüyüş ve bisiklet sporu için eşsiz doğa parkurları dört yanı sarıyor. Camelback Dağ’ında bulunan Cholla ya da Echo Canyon, amatörden profesyonele her düzeyden sporcuya heyecan dolu güzergahlar sunuyor.

Phoenix Mountain Koruma Bölgesi’ndeki Piestawa Tepesi bu anlamda yönelebileceğiniz bir başka çekim noktası. South Mountain Park Koruma Alanı ülkenin en geniş kentsel doğa alanı olma özelliğini taşıyor.

Bir rehber eşliğinde yapabileceğiniz turların başında balonla şehir üzerinde yapacağınız bir gezi geliyor. Çölde dört çeker ciplerle yapılan sürüşler ise bir başka seçenek olabilir. Daha doğal bir gezi için at sırtında turlar da tercih edilebilir.

ABD'nin ilk ulusal park alanlarından biri olan Büyük Kanyon Ulusal Parkını görmek isteyenler kesinlikle Phoenix’e uğruyor. Büyük Kanyon, Kolorado Irmağı'nın yerkabuğunu milyonlarca yılda yarmasıyla oluşmuş. 466 kilometre uzunluğundaki kanyonun genişliği 400 metre ile 2.4 kilometre arasında değişiyor, derinliği ise kimi yerlerde 1600 metreye kadar ulaşıyor.


Kültür ve Eğlence


Şehir merkezi sanat meraklıları için tam bir cennet. Herberger ve Orpheum Tiyatroları ve Senfoni Salonu uğranılası görsel sanat mekanlarının başında geliyor. Şehir merkezinin biraz kuzeyine yönelecek olursanız, Phoenix Sanat Müzesi ve hemen komşuluğunda bulunan Heard Müzesi çok çekici iki kültür durağını oluşturuyor. Heard Müzesi, Güneybatı Amerika yerli ve hispanik kültür örneklerini kapsayan, geniş bir yelpazede sanat eserleri ve el yapımı ürünler sergiliyor. Phoenix Sanat Müzesi ise dünyanın dört yanından gelen eserler ile daha uluslararası bir görüntü çiziyor. Moda ve fotoğraf galerileri dikkat çekici koleksiyonları sergiliyor.

Müzeler bölgesine hafif metro sistemini kullanarak gidebilirsiniz. Her ayın ilk Cuma günü “Artlink’s First Fridays” olarak anılıyor. sanat galerileri, mağazalar, restoranlar başta olmak üzere etkileşim sunan hemen her yer gece geç saatlere kadar açık tutuluyor. Roosevelt Row ve çevresi dikkat çekici sokak gösterilerine sahne oluyor.

Aileboyu ziyaret edilebilecek yerlerin başında Çocuk Müzesi geliyor. Tarihi bir okul binasındaki bu müze çocuklar için eğlenceli olduğu kadar öğretici, sergi ve etkinlikler sunuyor. Bu tarzda ziyaret edilebilecek bir başka gezi noktası Arizona Bilim Merkezi olabilir. Merkezde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri ise Dorrance Gözlemevi.

Müzik Çalgıları Müzesi ise dünyanın dört bir yanından değişik çalgıların bir arada sergiliyor. “Deneyim Odası” denen bölümde ise bu otantik çalgıları bizzat çalarak deneyebiliyorsunuz. “Müzik Tiyatrosu” yılın hemen her döneminde çok güzel konserler sunuyor.

Phoenix Hayvanat bahçesi ülke çapında bilinen bir doğa alanı. Egzotik türlerden oluşan hayvan çeşitliliği görülmeye değer.


Yeme İçme


Şehir merkezi yemek seçenekleri bakımından en zengin bölge Güneybatı mutfağı olarak bilinen ve daha çok Meksika etkisindeki yemekler şehre özgü bir mutfak olarak beliriyor. Çin, Japon, İtalyan yemekleri başta olmak üzere birçok uluslararası mutfağı bu kesimde tadabilirsiniz.

Güzel yemekten hoşlanan sporseverler için, bir taşla iki kuş vurabilecekleri yerler bakımından oldukça seçenek sunuyor Phoenix. Chase Field’te Diamondbacks’i, Phoenix Suns veya Mercury’i U.S. Airways Arena gibi büyük spor komplekslerinde seyredebilirsiniz. Her iki spor adresi de, yemek yemek için gidilebilecek yerler arasında bulunuyor.

Camelback Dağı ve Phoenix Dağ Koruma Alanı manzaralı yemek seçenekleri sunuyor. Bu adresler, şömine başında, loş ışıkta yenecek romantik yemekler için de tercih ediliyor.


Alışveriş


Kuşkusuz en büyük alışveriş adresi olarak “Scottsdale Fashion Square” öne çıkıyor. Su kenarındaki bu alan, sadece alışveriş seçenekleri ile değil yemek yenen mekanlar ve sunduğu güzel yürüyüş parkuruyla da ilk sıraya alınabilir.

“Kierland Commons” her ne kadar dondurma yemek için tercih edilen bir yer olarak bilinse de aslında dükkanları ile de hatrı sayılır bir alışveriş bölgesi. Biltmore Fashion Park ve The Borgata alışveriş için yönelebileceğiniz diğer adresler. Phoenix’e özgü bir şeyler arayanlar için, müzelerin anı niteliği taşıyan ürünler sattıklarını da belirtelim.

No comments:

Post a Comment