Tuesday, November 29, 2016

San Francisco Şehir Rehberi

San Francisco Şehir Rehberi


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 50 eyaletten oluşur. San Francisco, Kaliforniya Eyaleti'nin 4. , ABD'nin ise 14. en kalabalık kentidir. ABD'nin batı sahilinde, San Francisco Yarımadası'nın uç kısmında bulunan San Francisco, San Francisco Körfezi'nin kalbinde yer alır. San Francisco yazları ortaya çıkan sisli görüntüsü, dik ve yuvarlak görünümlü tepeleri, Viktorya (Victorian) ve modern tarzda mimarisi ve coğrafik konumuyla ön plana çıkan, dünyaca ünlü bir kenttir. Kent, Pasifik Okyanusu ve San Francisco Körfezi ile çevrili bir yarımadadır.


Gezilebilecek Yerler


Sarp kent coğrafyası ve muhteşem parkları, kente özgü çok sayıda panoramik manzaraya imzasını atar. Yaratıcı mimari eserler, çok sayıda sanat müzesi, rengarenk sosyal yaşam ve Golden Gate’i (Altın Kapı) sarıp sarmalayan sis, kentteki dinamik ambiyansın temel bileşenleridir.
Golden Gate, Pasifik Okyanusu ile San Francisco Körfezi’ni birbirine bağlayan dar boğazdır.

Golden Gate Köprüsü, Golden Gate'te bir uçtan diğer uca uzanan asma bir köprüdür. Köprü, New York’taki Verrazano Narrows Köprüsü'nden sonra dünyanın ikinci en uzun asma köprüdür. Her yıl milyonlarca insan burayı ziyaret eder.

Kuzey Plajı'nda yer alan 60 metre yüksekliğindeki Coil Kulesi, Telegraph Tepesi'nde yükselir. Burada, San Francisco'da 1906 depremiyle çıkan büyük yangını söndürmeye çalışanların anıtları bulunur. Kuleden Golden Gate ve Körfez Köprüsü'nün (Bay Bridge) manzarası büyüleyicidir.

San Francisco Hayvanat Bahçesi, Kuzey Kaliforniya'nın en büyük hayvanat bahçesi ve koruma alanıdır. Bu hayvanat bahçesi, Pasifik Okyanusu yakınlarında yer alır. Bu parkta yaklaşık 250 hayvan türü barınmaktadır.

Chinatown, kentin en hoş semtlerinden biridir. Burada 30.000 Çinli yaşar. Chinatown'ın dar vadilerinde yapılan turistik gezintiler çok keyiflidir.

Kentte çok sayıda müze ve sanat galerisi bulunur. Golden Gate Parkı'nda yer alan Kalifornia Bilim Akademisi, büyüklük bakımından dünyanın ilk on doğa tarihi müzesinden biridir. Steinhart Akvaryumu ve Morrison Planetarium bu parkta yer alır. Pazarın güneyinde yer alan San Francisco Modern Sanatlar Müzesi, kentteki en önemli müzelerden biridir. Bu müzede çok zengin bir kolleksiyon bulunur.


Kültür ve Eğlence


Sahne sanatları, popüler müzik performansları, festivaller, cadde fuarları ve çok sayıda kültürel etkinliğin yıl boyunca sürüp gittiği bir kenttir San Francisco.

San Francisco Senfonisi, San Francisco Operası ve San Francisco Balesi, kentin başlıca klasik müzik ve opera aktivitelerindendir. Bütün bu aktviteler, Savaş Anıtı ve Sahne Sanatları Merkezi'nde düzenlenmektedir.

Amerika Konservatuar Tiyatrosu ve Körfez Bölgesi Tiyatrosu, kentin önemli tiyatrolarındandır. San Francisco'da kent kültürüne özgü improvize (doğaçlama) tiyatro tarzı oynanır. Bu tiyatro türü genellikle komik oyunlardan oluşur.

Kentte çok sayıda sokak festivali ve fuarı, partiler ve kültürel organizasyon gerçekleşir. Eylül ayında gerçekleştirilen “Folsom Sokak Fuarı” dünyanın en büyük deri fuarıdır. Her yıl Şubat ayında düzenlenen “Çin Yeni Yıl Kutlamaları” kent sokaklarında başlayıp Chinatown'a doğru uzanan bir etkinliktir. Arıca, “Bay to Breakers” ve “San Francisco Maratonu” gibi koşu organizasyonları da şehirde düzenlenen etkinlikler arasında yer alır.

San Francisco, çok çeşitli spor aktiviteleri ve eğlence seçenekleriyle ön plana çıkan bir kenttir. Yelkencilik kentteki en önemli aktivitelerin başında gelir. 320 km'yi aşan bisiklet yolları bisiklet ile gezme keyfini doyasıya yaşatır. Sarp tepelerin ve kent trafiğinin yarattığı riskten uzak bir şekilde bisiklet sürmek için Golden Gate Parkı ve Presidio en ideal yerlerdir. Embarcadero ve Marina Green (Yeşil Marina), paten için mükemmel yerlerdir. Golden Gate Parkı ve Dolores Parkı, halka açık tenis alanlarıyla doludur. Sandal keyfi, rüzgar sörfü, paten, koşu, yürüyüş ve yüzme popüler sportif aktiviteleridir.

Kentte birkaç adet ada bulunur. Bu adalarda eğlence ve dinlenme imkanları oldukça fazladır. Treasury Island (Hazine Adası), bu adalar içerisinde en çok ziyaret edilenlerdendir.


Yeme İçme


Kentin her noktasında, her mutfağa özgü lezzetler sunan, her kategoriden restoran bulunur. Her türlü uluslararası mutfak şehirde yer almakla birlikte kente özgü yemek kültürü de oldukça zengindir.

Pastaneler, Bolivya, Amerikan, Asya, Brezilya, Fransız, İtalyan, Japon, Yunan, Hint, İrlanda ve Meksika restoranları, pizzacılar, fast food restoranlar, Akdeniz, Tayvan, İspanya ve Morokko mutfağı ve dahası; lezzet adına ardığınız ne varsa San Francisco’da bulabilirsiniz.

San Francisco bir şarap kentidir. Çok sayıda şarap barları kentin her tarafına dağılmıştır. Kentte kahve mekanları, çay evleri, birahaneler de oldukça fazladır.


Alışveriş


Antikalar ve sanat eserleri, moda giysiler, kozmetik ürünleri, kitaplar ve haritalar, şekerlemeler, şarap, kumaş, çiçek, spor kıyafetler, mobilya ve ev dekorasyonu malzemeleri, hediyelik eşyalar, mücevherler, fotoğraf malzemeleri, ayakkabılar, spor eşyaları ve aradığınız daha pek çok ürün San Francisco’nun dörtbir yanına dağılmış alışveriş merkezleri, mağazalar, indirim mağazaları, dünyaca ünlü mağaza zincirleri ve özel dükkanlar da alıcılarıyla buluşur.

Westfield San Francisco Merkezi, Union Meydanı, Chestnut Caddesi, Chinatown, Embarcadero Merkezi, Fillmore Caddesi, Haight Caddesi, Hayes Vadisi, Kuzey Plajı, Mission Caddesi ve Polk Caddesi kentteki en önemli alışveriş yerlerinden birkaçıdır.

No comments:

Post a Comment