Tuesday, November 29, 2016

Pittsburg Şehir Rehberi

Pittsburg Şehir Rehberi


Pittsburgh, ABD’de Pennsylvania eyaletindeki Philadelphia‘dan sonra ikinci büyük şehirdir. “Steel City (Çelik Şehri) olarak da bilinir. Ohio , Allegheny , Monongahela nehirlerinin kesiştiği noktada kurulu kent, 1990’ların öncesinde ABD’nin en büyük demir-çelik endüstri merkezi olarak kabul ediliyordu. Bu durum 1990’lar sonrasında kentte finans, turizm ve eğitim yatırımlarının armasıyla değişti. Şehirde yer alan en önemli iki eğitim kurumu Carnegie Mellon University (CMU) ve University of Pittsburgh‘dur.


Gezilebilecek Yerler


Pittsburgh’daki parklar oldukça geniş alanlara kurulular. Schenley bunlar arasında öne çıkıyor. Öyle ki evleri uzak birçok Pitssburghlu, yürüyüş yapmak için bu yemyeşil dev parka geliyor. Phipps Botanik Bahçesi de Schenley Park’ın ortasına kurulmuş. Bazı seralarda da çeşitli konseptler oluşturulmuş.

Bu yıl 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan James Kelso Bible Lands Müzesi, kazılarda çıkarılan pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Tarih öncesi zamandan orta çağa kadar kazılarda bulunan çanak – çömlek, giysi, kemik, sepet, deri eşyalar gibi eşyalar sergileniyor.

Tarihi bilgiler veren Fransız ve Kızılderili savaşları, Amerikan İhtilali ve eski savaş taktikleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Point State Park içinde yer alan müzenin binası 18. yüzyıla tarihleniyor. Bina Monongahela Bastion Kalesi’nin yeni bir versiyonudur.

Diğer müzelerden Batı Pennsylvania Spor Müzesi ziyaretçilerine Pittsburgh’un spor kültürünü tanıtırken, Carnegie Ulusal Tarih Müzesi bir bölümünde dinozorlar hakkında bilgi veriyor. Bu bölüm dinozor iskeletleriyle doludur. Ayrıca Kuzey Amerika yaban hayatı, kayalar ve fosiller de burada sergileniyor.

Böylesine önemli doğa değerlerini müzelerinde saklayan kentin sadece bir buçuk saatlik uzaklığında bulunan Ohio Pyle, iki küçük şelalesiyle rafting meraklılarına hizmet veriyor. Nehrin debisi oldukça yüksek. Burada mimari açıdan oldukça ünlü “Falling Water” evi de var. Ev, 1936 yılında Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright tarafından suyun üzerine inşa edilmiş.


Kültür ve Eğlence


Kentte önemli sanatsal aktiviteler düzenleniyor. Eğer fırsatınız olursa Pittsburgh Senfoni Orkestrası, Pittsburgh Bale Tiyatrosu, Pittsburgh Opera Topluluğu ve Civic Light Operası’ndan en az birini izlemeye çalışın. Kent hızlı gece hayatı, güzel restoran ve kafeleriyle de beğeni topluyor.


Yeme İçme


Amerika çok farklı coğrafi kökenden gelen insanlardan oluşmuş bir ülke olduğu için, mutfak kültürü de oldukça çeşitlidir. Bu durum Pittsburgh’da da değişmiyor. Kentte İtalyan, Fransız, Çin ön planda olmak üzere birçok kültürün mutfağından lezzetler sunan kaliteli restoranlar bulunuyor. Hamburger, sosisli sandviç, elmalı pay, cheese cake gibi Amerika çıkışlı yiyecekler de irili ufaklı dükkânlarda satılıyor.


Alışveriş


Pittsburgh’da oldukça fazla sayıda büyük alışveriş merkezleri var. En ön plana çıkanları Century III Mall, South Hills Village Mall, Ross Park Mall, Monroeville Mall, Pittsburgh Mills Mall, Downtown olarak sıralamak mümkün.

No comments:

Post a Comment