Tuesday, November 29, 2016

Dallas Şehir Rehberi

Dallas Şehir Rehberi



Dallas, Teksas eyaletinin en büyük üçüncü, Amerika Birleşik Devletleri’nin de en büyük dokuzuncu kentidir. Bunun yanında ABD’nin 11 metropolünden biridir. Kuruluşu 1841 olan Dallas, petrol ve pamuk üretim alanlarına giden yolların merkezinde kaldığı için her zaman önemli bir yerleşimdi. Bugünse kent telekomünikasyon, bilişim, finans ve lojistik alanlarında bir merkez konumunda. Dallas Convention Center gibi büyük bir fuar alanına sahip Dallas, ülkenin en büyük üçüncü iş seyahati destinasyonu.

Dallas bölgesinde yaşayan yerli halka Caddo adı veriliyordu. 16 yüzyıldan itibaren bölge İspanyol egemenliğine girmeye başladı ve bu 19. yüzyıla kadar devam etti. 20. yüzyılın başlarında bölge özellikle tarım ve pamuk ürünleri konusunda lider durumdaydı. 1930 yılında Dallas’ın 160 kilometre doğusunda petrol bulununca bölgenin kaderi de değişti. 50’li yıllarda bu defa kent teknoloji merkezi haline geldi. 63 yılına gelindiğinde Kennedy suikastıyla Dallas gündeme geldi, çünkü suikast kent merkezinde gerçekleşmişti. Seksenli yıllar ise dünyaca ünlü Dallas dizisi kenti Amerika’nın en önemli merkezlerinden biri yaptı. Günümüzde Dallas yine teknoloji alanında öncü bir kent. Örneğin bilgisayar oyunu geliştirme konusunda ülkenin ikinci büyüğü.

Gezilebilecek Yerler


Dallas Zoo: Kentin en önemli doğa alanı konumundaki hayvanat bahçesinde 8 binden fazla hayvan görmek mümkün. Burası özellikle öğrenciler için bir eğitim, eğlence ve vahşi yaşam merkezi olarak tasarlanmış.

Fair Park: 
Bir kültür ve eğlence merkezi. Downtown’un iki kilometre doğusundaki parkta dokuz müze, aralarında müzik salonları ve stadyumun da bulunduğu altı performans merkezi ve doğal alanlar mevcut. 1930’larda yapılan parkta konferanslar, sergiler düzenleniyor, pazarlar kuruluyor.

Dallas Arberetum: Bir bitki müzesi olan arberetumda hem yetişkinler hem de çocuklar için eğitim gezileri mevcut. Amerika kıtası ve dünyadan pek çok ağaç ve çiçek türüyle tanışabilirsiniz.

Dallas Aquarium: 1936 yılında Fair Park içinde açılan akvaryumda çok zengin deniz canlısı koleksiyonu mevcut. Dokuz adet deniz atı, jelly balığı, zehirli kaya balığı gibi endemik türler bunlardan bazıları.

Downtown: Kentin tarihi merkezi. Eski Batı tarzı mimari ve havayı solumak için.

Addison: Dallas’ın kuzeyinde bulunan, 4 kilometrekarelik bir alanda kurulu pek çok restoran ve alışveriş olanağı sunan bölge.

Spor Kulüpleri: Dallas’ta mutlaka bir spor müsabakası izleyin; çünkü kent hayatının önemli atraksiyonlarından biri bu maçların oynandığı statlara gitmek. NBA takımlarından Dallas Mavericks, ulusal buz hokeyi liginde mücadele eden Dallas Star, kentin futbol takımı FC Dallas, Amerikan futbolu takımı Dallas Desperatos gibi önemli takımların maçlarından birini mutlaka yakalarsınız.

Kültür ve Eğlence


Dallas’ta altı adet kültür merkezi bulunuyor. The Bath House, çok kültürlü görsel performansların sahnelendiği mekan. The Ice House’ta izleyici merkezli sanat ve kültürel aktiviteler sunuluyor. Juanita Craft Civil Rights House, insan hakları hareketi çerçevesindeki aktiviteleri destekliyor. Latino Kültür Merkezi, uzun sure burada hüküm süren İspanyol kültürünü yaşatan aktiviteler düzenliyor. The Meyerson Symphony Merkezi en prestijli konser salonu. South Dallas da Afro merkezli multimedia ve güzel sanatlar merkezi.

Kentin kültür hayatında müzeler önemli yer tutuyor. Dallas Museum of Art, hem Doğu hem de Batı kültürüne ait, hemen her döneme ait pek çok eseri görebileceğiniz en önemli müze. The Sixth Floor Museum, John F. Kennedy’ye Dallas’ta düzenlenen suikasta itafen, eski Dallas kent merkezi Downtown’da açılmış. Meadows Museum of Art da diğer önemli sanat müzesi. Museum of Nature and Science, 702. yaşını kutlayan bölgenin en eski doğa ve bilim müzesi. 200 binin üzerinde eser görülebilir.

Kentin en büyük festivali State Fair ismiyle her yıl sonbaharda, eylülün son haftası ile ekimin üçüncü haftası arasında düzenleniyor. 30 Ocak 1886 yılında ilk kez düzenlenen bu festival aynı zamanda Teksas eyaletinin de en büyük festivali konumunda. Yazları da Dallas Summer Musicals festivali kapsamında Fair Park’ta bir dizi konser gerçekleşiyor.

Uptown Dallas, kentin en renkli eğlence bölgesi. Cedar Spring Caddesi, neon ışıklı kaldırımlarıyla eğlencenin merkezi. The Strip olarak da bilinen caddede restoranların, kulüplerin, kitapçılar sıralanıyor.


Yeme İçme


Dallas’ta yerel yemeklerden füzyon mutfağına, Fransız mutfağından Asya mutfağına kadar geniş bir yelpazede yemek bulabilirsiniz. Greenville Avenue, Doğu Dallas’ta pek çok restoranın bulunduğu yemek merkezlerinden. Knox ve Henderson caddeleri daha moda ve lüks restoranlara ev sahipliği yapıyor. Downtown’daki The West End bölgesi, çok iyi yerel restoranlarıyla ünlü.

Bir dönem özellikle büyükbaş hayvan yetiştiriciliğiyle ünlü Dallas’ta yerel bir yemek istiyorsanız, bir barbekü restoranına uğrayın. Her tür et özel soslar, fasulye, patates salatası ve mısır eşliğinde servis ediliyor.

Dallas’ta 52 yıl yıldır düzenlenen Yunan Yemek Festivali (Grek Food Festival of Dallas) kentin dünya mutfağıyla ne kadar iç içe olduğunu gösteriyor.


Alışveriş


Dallas bir alışveriş cenneti sayılır. 1900’lü yılların başında açılan kentin en eski alışveriş merkezi Neiman Marcus hâlâ çok popüler. Highland Park Village, dünyanın en ünlü ve lüks moda markalarına ev sahipliği yapan bir alışveriş merkezi. North Park Center, daha çok özgün butiklere ve restoranlara yer veren bir merkez.

Bu alışveriş merkezleri dışında Downtown da, alışverişin en önemli noktalarından. Burada daha yerel hediyeler bulabilirsiniz. Kitap ve albüm meraklıları için de Dallas’ta Half-Price Book adında bir dükkân mevcut. Çok orijinal ve koleksiyonluk parçalar satın alabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment