Tuesday, November 29, 2016

Detroit Şehir Rehberi


Detroit Şehir Rehberi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Kanada ile olan kuzeydoğu sınırında, Michigan Eyaleti’nde yer alan Detroit, nüfusu itibariyle bulunduğu eyaletin en büyük ve ABD’nin onuncu en büyük kentidir. 1701 yılında kurulan hisar ile başlayan bir tarihe sahip Detroit, 1815 yılında resmen bir kent olmuştur. Tüm dünyada, otomobil üretimi ve ticareti ile bilinir. İlk otomobilin, 1896 yılında bir çiftçinin oğlu olan Henry Ford tarafından üretilmesinden sonra “Motor Kent” olarak tüm dünyada anılmaya başlanmıştır. “Amerika’nın Otomobil Başkenti”; dünyaca ünlü Ford, Dodge, Chevrolet ve Olds gibi markaların anavatanıdır. Kentin 20. yüzyılda kazandığı diğer “Motown” unvanı ise önceleri otomobil üretiminde çalışmış olan Berry Gordy Jr.’nin kurduğu plak firmasından gelir. Motown adıyla kurulan bu firmanın adı Detroit’in en bilinen isimlerinden biri olmuştur. Tekno müzik tarzı ve dünyaca ünlü birçok müzisyen bu kentte doğmuştur. Detroit, ABD’deki Afrika-Amerika kültürünün merkezidir.



Gezilebilecek Yerler


Detroit, otomotiv endüstrisi ve sanatsal zenginliğinin yanı sıra mimarileri, nehir bölgeleri, doğa harikası parkları, sımsıcak ve güzel semtleriyle ışıldayan bir kent manzarasına sahiptir.

Uluslar arası Detroit Nehir Kıyısı’nda yer alan Rönesans Merkezi, birbirine bağlı yedi gökdelenden oluşur. Bu canlı merkez, nehrin güzellikleriyle bütünleşir. Rönesans Merkezi’nden birkaç blok uzaklıkta Detroit Merkezi’nde yer alan Comerica Kulesi, Rönesans Merkezi’ndeki otel burcundan sonra eyaletin ikinci en yüksek gökdelenidir.

Detroit, Art Deco (1920’li ve 1930’lu yıllardaki popüler mimari ve iç dizayn tarzı) mimari yapılarıyla etkileyicidir. Şehir merkezinde bulunan Guardian ve Penobscot binaları ile Cadillac Mevkii ve Fisher Binası, bu tür yapılara en güzel örneklerdir.

Detroit Uluslar arası Nehir Kıyısı Bölgesi, kentin en önemli turizm noktalarındandır. Ambassador (Büyükelçi) Köprüsü ve Belle Adacık’ı arasında Detroit Nehri boyunca yer alan bu bölgede; gökdelenler, yerleşim alanları, alışveriş merkezleri, doğal parklar ve çok sayıda restoran bulunur.

Detroit, sevimli ve modern mahalleleriyle insanı büyüleyen bir kenttir. Greenfield (Yeşil Alan) Köyü, Kültür Semti, Meksika Mahallesi, Hindistan Köyü, Tarihi Yunan Mahallesi ve diğer birçok önemli yerleşim alanı, Detroit’in renkli ve değişken atmosferinin en önemli parçaları arasında yer almaktadır. Ford Rouge Fabrikası, Royal Oak (Kraliyet Meşesi)’ta bulunan Detroit Hayvanat Bahçesi ve Belle Adacığı Doğa Parkı, ziyaretçilerin gözde mekanlarındandır. 
 


Kültür ve Eğlence


Detroit’in kültürel ve sanatsal zenginliği, otomotiv endüstrisinin kente kazandırmış olduğu şöhretin gölgesinde kalmaz. Müzik, sahne sanatları, tiyatro, müzeler ve galeriler, kentin en önemli kültür parçalarındandır.

20. yüzyıl popüler müzik tarzları, Detroit’te yaşanan kültürün temelini oluşturan unsurlardandır.

Afrika-Amerika kökenli Bery Gordy tarafından kurulan ilk plak şirketi olan Motown, kent müziğinin doğuşunda ve gelişiminde en önemli rolü oynamıştır. DTE Energy Müzik Tiyatrosu ve Auburn Hills Sarayı, Detroit’in en önemli iki müzik mekanıdır. Detroit Senfoni Orkestrası’na ev sahipliği yapan Orkestra Salonu, Detroit Opera Evi, Fox Tiyatrosu, Mason Tapınağı Tiyatrosu ve Detroit Sanat Enstitüsü’nde bulunan Detroit Film Tiyatrosu, kentin en önemli sahne sanatları merkezlerinden birkaçıdır.

Sahne Sanatları Müzik Salonu Merkezi, Eisenhower Dans Topluluğu ve Detroit Dans Topluluğu, kentin dört bir yanında sahnelenen dans performanslarına öncülük eder.

Çok sayıda kaliteli müzenin var olduğu bir kenttesiniz. Henry Ford Müzesi , Motown Müzesi, Wright Afrika Kökenli Amerikalılar Tarihi Müzesi, Pewabic Çanak-Çömlek Sanatı Merkezi, Detroit Sanat Enstitüsü ve Detroit Çağdaş Sanatlar Müzesi, kentte bulunan popular kültür merkezlerinden birkaçıdır.

Birmingham Güzel Sanatlar Festivali, Renkler Konseri (Concert of Colors), Detroit Elektronik Müzik Festivali ve Detroit Caz Festivali, kentteki en önemli kültürel aktivitelerdendir.

Canlı müzik, dans ve tabii alanlar, Detroit eğlence yaşamında önemli yer tutarlar. Barlar, kulüpler ve canlı müzik mekanları, kent gece hayatının kalbi olan yerlerdir. Görkemli Tiyatro (the Majestic Theater); caz, blues, rock ve reggae müzik tarzlarının merkezlerinden biridir. Uluslar arası Nehir Kıyısı, Metro Plajı, ABD’deki en büyük ada parkı olan egzotik Belle Adacığı Parkı ve Brighton Dağları’nın sunmuş olduğu kayak alanları, kentin sunmuş olduğu eğlence alternatiflerindendir. 


Yeme İçme


Detroit, yerel lezzetlerin yanı sıra uluslar arası mutfağın en güzel lezzetlerini bulabileceğiniz bir kent mutfağına sahiptir. Kent merkezi, dünya mutfağından lezzetler tadabileceğiniz restoranlarla dolup taşar. Etnik mahalleler, yerel lezzetleri bulabileceğiniz en ideal bölgelerdir. Yunan Mahallesi, Meksika Mahallesi ve Corktown, bu tür yerlerdendir.

Detroit’in Kültür Semti (Cultural District), öğrenci ve sanatçaların gözdesi bir bölgedir. Cass; salatalar, sandiviçler ve diğer aperatifleri bulabileceğiniz bir yerdir. Hannock, kahve mekanlarıyla dolup taşar. Birmingham ve West Bloomfield, lüks restoranlarıyla ön plana çıkan yerlerdir. Woodward Caddesi, geceleyin pahalı olmayan yemekler yiyebileceğiniz mekanlarıyla bilinir.


Alışveriş


Detroit, yerel hediyelik eşyalardan moda şaheserlerine kadar aradığınızdan çok daha fazlasını bulacağınız bir alşıveriş dünyasına sahiptir. Özellikle kent merkezindeki galerilerde bulabileceğiniz kaliteli cam ürünleri popülerdir.

Kültür Semti ve Birmingham, kentin en iyi alışveriş caddelerinden bazılarına ev sahipliği yapar. Doğu Pazarı (Eastern Market), kentin yerel eşyalar ve moda ürünler bulabileceğiniz en önemli çarşısıdır. Yunan Mahallesi’inde; yerel tarımın ürünü meyveler, sebzeler, etler, baharatlar ve daha neler neler bulacaksınız.

No comments:

Post a Comment