Tuesday, November 29, 2016

Philadelphia Şehir Rehberi

Philadelphia Şehir Rehberi



Pennsylvania eyaletinin güneydoğusunda Schuylkill ve Delaware nehirlerinin kesişiminde yer alan Philadelphia, nüfus bakımından ülkenin en geniş dördüncü kentsel alanı. “Philly” takma adıyla da anılan şehir, modern demokrasinin dolayısıyla Amerika’nın doğduğu yer olarak da kabul ediliyor. Bu yüzden “New Athens” yakıştırması yapılıyor. William Penn tarafından 17. yüzyıl sonlarında kurulduğunda ise adının karşılığı “kardeşçe sevginin şehri” idi. Benjamin Franklin şehirde yaşamış en ünlü kişi. Şehirde ilk halk kütüphanesini, itfaiyeyi, sigorta şirketini, posta işletmesini kuran da yine Franklin.

Şehrin liman en geniş tatlı su limanlarından biri. Ortabatı ve Kanada’ya bağlanan tren yolları ve liman Philadelphia’yı taşımacılık alanında belli başlı merkezlerden biri yapıyor. Ama belki de kimileri için Philadelphia’nın en önemli yanı Rocky filmlerinin mekânı olması.



Gezilebilecek Yerler


Old city adıyla anılan eski şehrin merkezindeki Liberty Bell bağımsızlığın uluslararası simgesi olarak gösteriliyor. Bu çan aynı zamanda bütün Amerika ulusal tarihine yayılan sivil haklar hareketinin de simgesi. Indipendence Hall ve Constitution Hall aynı türden diğer simge yapılar. Şehrin bu bölümü ayrıca gece hayatı bakımından da oldukça işlek. Özellikle hafta sonları genç nüfusun uğrak yeri.

Washington Square West, tarihi taşlarla döşeli caddeler, tiyatrolar, restoranlardan oluşuyor. Antique Row ve Mid-Town Village adlı alışveriş bölgeleri burada bulunuyor.

Şehir merkezi, Love Park, Chestnut ve Walnut alışveriş ve yeme-içme bölgelerine ev sahipliği yapıyor. Rittenhouse meydanı ve yönetim binaları, birçok müze ile birlikte merkezde bulunuyor. Gökdelenler, belli başlı restoranlar ve oteller yine bu bölgede.

Güney Philly, İtalyan mirası bir yerleşim olması yanı sıra ünlü Rocky filminin de çekildiği bölge. Yine bu bölgede bulunan Franklin Delano Roosevelt Parkı ve büyük spor takımlarının çalışma alanları gezilebilir.

9. Cadde pazarı ya da diğer adıyla Italian Market, restoranlar, barlar ve dükkanlarla beliren doğu Passyunk caddesi yine güneyde yer alıyor. South street bölümü gece hayatının ve kentsel etkinliklerin merkezi. Sokaklar her gece bir şölen varmışçasına hareketli.

Eastern State Penitentiary, tarihi bir cezaevi. 1971 yılın kadar hizmet vermeye devam etmiş. Bugünlerde gönüllü rehberler eşliğinde turlamak mümkün. Alan içindeki sesli tur sayesinde aktör Steve Buscemi’nin sesinden cezaevinin öyküsünü dinleyebilirsiniz. Hapishanenin bir başka ilginç yanı 12 Maymun filminin bir kısmının burada çekilmiş olması.


Kültür ve Eğlence


Philadelphia’daki bir başka cazibe merkezi Longwood Bahçeleri. Bonsai, orkide alanları ve çocuklar için özel olarak tasarlanmış bahçeleri görülebilir. Kürek sporu oldukça yaygın olarak yapılıyor. Schuylkill nehri boyunca yerleşmiş çok sayıda kürek kulübü bu olanağı sunuyor.

Independence Hall bir zamanların hükümet konağı ve Independence National Historic Park’ın en önemli parçası. Amerika’nın simgelerinden olarak görülen bina 2001 saldırılarından sonra daha sıkı korunuyor. Market Street ve 6.cadde üzerindeki ziyaretçi merkezinden alınan biletlerin yanı sıra yoğun bir tarama sonrası tarihi alan gezilebiliyor.

City Hall, ABD’deki en büyük yerel hükümet binası. Yapımına 1901’de başlanan binanın bitmesi tam 34 yıl sürmüş. Duvar işçiliği ürünü bina aynı zamanda dünya üzerinde tümüyle tuğladan yapılmış en geniş yapı. Philadelphia'nın en uzun yapısı olma özelliğini ise 1987’de yitirmiş.

Fairmount Water Works, Amerika kentleri arasında ilk kez su toplayan işleyen dağıtım noktası. Schuylkill nehrinden su pompalayıp dağıtan su işlerinin kuruluş tarihi 1811. Tepe üzerindeki toplama noktasında bugün Philadelphia Museum of Art bulunuyor. Ayrıca bir başka müzede su sisteminin tarih boyu ve şimdi asıl çalıştığı sergileniyor.


Yeme İçme


Philadelphia restoranları 1970 yılından sonra tam bir Rönesans yaşamış. Göçmen Asyalı ve Afrikalıların şehre gelerek kazandırdığı hatırı sayılır sayıda restoran bulunuyor. Drexel ve Pennsylvania üniversitelerinin içinde bulunduğu Universit City’deki, geniş öğrenci kitlesine hitap eden ucuz yemek noktaları bir başka seçenek.

Chestnut ve Walnut hemen her türden restoran sunuyor. Philadelphia’nın ünlü cheesesteak’lerinden yemek için en doğru yer 9. Cadde ve Passyunk Avenue. Son dönemlerde Güney Philly, Asyalı ve Meksikalı göçmenlerin yerleştiği bir yer oldu. Pekin Ördeği yemek isteyenler de 9. Cadde’ye gidebilir. Göçmenlerin taşıdıkları diğer mutfak alışkanlıkları da tadılabilir. Fairmount Su İşleri’nde Schuylkill nehrine hakim bir restoran da bunuyor.


Alışveriş


The Reading Terminal Market ülkedeki en büyük kapalı çiftçi pazarı. Mandıra sahibi bir süt satıcısından yerel bir şarap satıcısına ya da Taylandlı bir dükkân sahibine kadar çok farklı insanı ve ürünü bulabilirsiniz. 9. Cadde pazarı ya da diğer adıyla Italian Market ve pek çok dükkanın bulunduğu Doğu Passyunk caddesi önemli alışveriş noktaları.

No comments:

Post a Comment