Tuesday, November 29, 2016

Washington DC Şehir Rehberi

Washington DC Şehir Rehberi


Washington DC Amerika Birleşik Devletleri'nin başkentidir. Birleşik Amerika 50 eyalet ve federal bir bölge olan Kolombiya'dan oluşur. Washington kenti ve Kolombiya birleşik bir bölge olarak ulusal yönetime bağlıdır. Washington DC dahil olduğu eyalete ayrıcalıklı bir rol kazandırmaması için hiçbir eyalete dahil olmadığı gibi kendi içinde de bir eyalet değildir. 

Kent bu yönüyle dünyada emsali olmayan bir şehir konumundadır. Beyaz Saray, Birleşik Devletler Federal Hükümeti'nin üç şubesi, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, Amerikan Eyaletler Organizasyonu, Inter American Development Bank, dünya ülkelerinin elçilikleri, diğer ulusal ve uluslararası kuruluşular Washington DC sınırları içerisinde yer almaktadır. Başkent, Maryland ve Virginia eyaletleri ile komşudur.


Gezilebilecek Yerler


Washington DC, ulusal politika yönetiminin yanı sıra, çok sayıda ulusal değere, yapıta ve müzeye ev sahipliği yapar.

Capitol Tepesi'nde yer alan Capitol ülkenin politik merkezi olmakla beraber Washington DC'nin de coğrafik merkezidir. Bu tepeden ulusal açık hava parkı National Mall'u görmek mümkündür.

Kent merkezinde bulunan National Mall içinde bahçeler, yeşil alanlar, abide ve anıtlar barındıran büyük bir açık hava parkıdır. Washington Anıtı, Ulusal Sanat Galerisi, Ulusal Havacılık ve Uzay Müzesi, Birleşik Devletler Botanik Bahçesi, Ulysses S. Grant Anıtı, Lincoln Anıtı ve çevresindeki turistik yerler parkı özel kılan başlıca unsurlar arasında yer alır.

Beyaz Saray ülkenin hükümet binasıdır. John Adams'dan bu yana Birleşik Devletlerin tüm devlet başkanları burada konaklamaktadır.

Arlington'da, 612 hektarlık alan üzerine kurulu Arlington Ulusal Mezarlığı yaklaşık 245.000 mezar barındırır. Bu tarihi mekan, askeri personel ve aileleri ile bazı Birleşik Devletler liderlerinin (Oliver Wendel Homes, Medgar Evers) kabristanı olarak kullanılır.

National Mall'da yer alan, 150 yaşındaki Smithson Kurumu 16 Smithson müzesi ve Ulusal Hayvanat Bahçesi'ne ev sahipliği yapar.

Washington DC sayısız kültürel, ulusal ve tarihi yapısıyla tam bir turizm cennetidir.

Kültür ve Eğlence


Washington DC Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan başlıca sanat merkezlerinden biridir. Kentin kuzeybatısında bulunan Arena Stage ülkenin ilk kar amacı gütmeyen kuruluşlarından biridir. 1950 yılında kurulmuş olan bu tiyatro şirketi üç tiyatrodan oluşur. Bunlar Fichandler Stage, Kreeger Tiyatrosu ve şu anda kullanılmayan Old Vat Room'dur.

Cyrus ve Myrtle Katzen Sanatlar Merkezi, müzik, dans ve tiyatro gibi çok sayıda kültürel aktiviteye ev sahipliği yapar. Shakespeare Tiyatro Şirketi, Ulusal Tiyatro, John Kennedy Sahne Sanatları, Lincoln Tiyatrosu ve çok daha fazlası kentin sanatsal kültürünü ön plana çıkarır.

Washington DC kentine özgü bir müzik türü olan 'go-go' oldukça popülerdir. Chuck Brown bu müziğin en iyi icracılarındandı.

Kentte sayılamayacak kadar kafe ve bar bulunur. Caz, blues ve dans kulüpleri, canlı müzik ve kokteyl mekanları kentin her tarafında mevcuttur. Go-go’dan, Avrupa tarzı müziklere alternatifi bol bir eğlence hayatı vardır.

Yeme İçme


Washington DC, insanı restoranlarıyla büyüleyen kentlerden biridir. Kent ulusal yemek zincirleri, uluslararası mutfakları ve gece yemekleriyle ünlüdür. Afrika, Brezilya, Amerika, Avrupa, Etopya, Morokko, Orta Doğu, Tayvan, Hindistan gibi sayısız dünya mutfağından beslenen, her damak tadına uygun sınırsız lezzetlerin sunulduğu bir kent mutfağıyla karşılaşırsınız.

Niederdorf ve Bahnhofstrasse, kentteki en iyi restoranlardan örneklerin sunulduğu yerlerdir.

Alışveriş


Washington DC, çok çeşitli mağazalarında sınırsız alternatifler barındıran bir alışveriş cennetidir. Her cebe uygun butikler, antika mağazaları, açık hava pazarları, büyük alışveriş merkezleri ve büyük mağazalar kentte alışverişin merkezini oluşturur.

Foggy Bottom'da yer alan Renwick Gallery’de sanat ve zanaat ürünleri çok uygun fiyatlara satılmaktadır. El işi dokumalar, boyama ipek kumaşlar, cam süs eşyaları, tahta eşyalar, mücevher ve pek çok çeşidi burada bulmak mümkündür. Bu galeride ayrıca mücevher, seramik, cam üfleme ile ilgili el kitapları ve öğretici çocuk kitapları da yoğun bir şekilde satılmaktadır.

Capitol Hill'de bulunan Doğu Pazarı kentteki yiyecek ve içecek pazarlarının en iyilerindendir. Bu pazar tam bir yiyecek cennetini andırır.

Bahnhofstrasse, Paradeplatz ve Zuri-West, kentin alışveriş dünyasının modaya bakan yönünü yansıtan alanlardır.

Tampa Şehir Rehberi

Tampa Şehir Rehberi


Florida'nın en büyük şehirlerinden Tampa, çok farklı özellikleri aynı anda taşıyan bir şehir. İş hayatının merkezi özelliğinin yanında ülkenin en geniş liman olanaklarına da sahip. Öte yandan kültür, eğlence ve spor açısından zengin. Performanslar, müzeler, festival ve tematik cazibeler ile dolu bir şehir. Tampa sözcüğü yerli kabilelerden Calusa dilinde ateş çubuğu anlamına geliyor.

Gezilebilecek Yerler


Kent merkezi çağdaş gökdelenlerin yoğunlaştığı bir görüntü oluşturuyor. Tam burada Tampa Museum of Art’da bulunan Grek ve Roma antik eserlerinin yanında 20.yüzyıl Amerikan sanatı örneklerini görebilirsiniz. The Tampa Bay Performing Arts Center, büyük bir konser alanı. Alanda dans gösterileri ve Broadway tarzı performanslar da gerçekleştiriliyor. Ayrıca 1926’da inşa edilen Tampa Theater müzikal performans ve filmler seyredebileceğiniz diğer bir yer.

Florida Aquarium etkileyici cam kubbesiyle merkezin hemen yanında beliriyor. 23 bin metrekarelik bu alan binlerce deniz yaratığı ve kuşun da evi. Tatlı ve tuzlu su bitki örtüleri, kıyılar, kumsallar, sulak alanlar ve gökkuşağı bir arada görebileceğiniz güzellikler. Akvaryumda yaşam tropik ya da egzotik balıklardan köpek balıklarına kadar çeşitleniyor.

Bir miktar uzaklaşınca karşınıza çıkan Busch Gardens, oldukça büyük ve eğlenceli bir lunapark. Adrenalini üst düzeye çıkaran hızlı oyun trenleri (roller coaster) Afrika teması ile bezenmiş eğlence alanında dolanıyor. Ayrıca su parkurları ve yüreğinizi hoplatacak tekne gezileri başka bir eğlence kaynağı.

Busch Gardens’ın hemen yanındaki Museum of Science and Industry ya da kısa adıyla MOSI güneydoğu Amerika’daki en geniş bilim merkezlerinden biri. Müze, sergilenen endüstriyel veya bilimsel aletleri birebir deneyimleyebilmenize olanak veriyor. Müze içerisinde bulunan IMAX tiyatro salonunun kubbeyle genişleyen ekranı sizi içine çekiyor.

Şehir merkezinin Kuzeydoğu komşuluğunda Ybor City bulunuyor. Bu yerleşim bir zamanlar dünyanın puro başkenti olarak anılıyordu. Binlerce Kübalı, İspanyol ve Latin işçinin ürettiği purolar 1800l’erin sonundan başlayarak adını dünyaya duyurmuş. Bölge Mimari özellikleriyle Latin etkisini yaşatıyor.

Tampa etkin bir spor alanı, çok sayıda profesyonel takımın karşılaşmalarını seyredebilirisiniz. Amerikan futbol takımı Tampa Bay Buccaneers, ağustos-ocak ayları boyunca süren sezon maçlarını Raymond James stadyumunda yapıyor. Ulusal hokey liginde yarışan Tampa Bay Lightning takımının ekim-nisan ayları arasındaki sezon maçları St. Pete Times Forum’da oynanıyor. Beyzbol takımı Tampa Bay Devil Rays ise mücadelelerini Tropicana Field sahasında veriyor.

Kültür ve Eğlence


Adventure Island: Aynı adlı alanda kurulmuş bir eğlence parkı. Sulak ve vahşi bir ada olarak tasarlanmış bu park Florida sıcaklarıyla baş etmenin bir yolu olarak önerilebilir. Sadece çocular için düzenlenmiş alanlar ve etkinlikler bulunuyor.

Lowry Park Zoo, Tampa’nın 96 bin metrekarelik hayvanat bahçesi. Yüzlerce hayvanın bulunduğu parkta Florida panterini ve diğer sulak alan yaratıklarını görebilirsiniz. Park’ın çekici diğer iki noktası ise The Manatee ve Aquatic Center.

En görkemli kutlamalardan biri olan Gasparilla Pirate Festival, 1904 yılından beri yapılıyor. Gasprilla, Tampa’nın Mardi Gras’ı olarak anılıyor ve ocak ayının son cumartesi günü gerçekleştiriliyor. Bu şölene 400 binin üzerinde insan katılıyor ve Tapma kentine 23 milyon dolardan çok para kazandırıyor.

Yeme İçme


Ybor City yeme-içme, alışveriş ve eğlence bölgesi olarak tanınıyor. Restoran, bar, klüp ve mağazalar burada toplanıyor. Lüks restoranların adresi çoğunlukla doğu ve güney yönünde çoğalıyor. Tampa’ya özgü yemekler İspanyol, Küba ve Latin kökler taşıyor. Bunun dışında geleneksel Amerikan yemekleri de yaygın olarak bulunabiliyor. Alaska ve Avrupa yemekleri yapan yerler de mevcut.

Alışveriş


Şehirde çok sayıda alışveriş merkezi bulunuyor ancak Ybor City bölgesinde alışveriş olanakları görece yoğunlaşıyor. Bunların başlıcaları; International Plaza- Bay Street, WestShore Plaza, University Mall, Channelside, Westfield Brandon ve Westfield Citrus Park. Hyde Park’a komşu konumda açık havada lüks alışverişin yapıldığı bir bölge de bulunuyor. Şehir aynı zamanda Tampa Convention Center’a da ev sahipliği yapıyor.

Seattle Şehir Rehberi

Seattle Şehir Rehberi


Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinde bulunan Seattle, ülkenin en kuzeybatı ucundaki King County'nin de bir parçası. Washington Gölü ve Puget Sound arasında, Elliott Koyu kıyısına hakim konumdaki Seattle her dem yeşil bir görüntüye sahip. Batıda Olympic ve doğuda Cascade Dağları bu doğal güzelliği taçlandırıyor. Kızılderili ruhunun soluk aldığı bir coğrafyada bulunan kent, bu yüzden Zümrüt Yeşili sıfatıyla anılıyor. Seattle sözcüğü ise Duwamish ve Suquamish kabilelerin şefi Si'ahl’in adından alınmış. Kültürel yönden olduğu kadar iş yaşamı etkinlikleri bakımından da önemli bir çekim merkezi olan Seattle, dünya çapında bir çok ABD menşeli markaya da ev sahipliği yapıyor.

Gezilebilecek Yerler


Şehir merkezindeki liman bölgesi her zaman işlek ve oldukça güzel bir keşif alanı. Burada her biri diğerinden rahatlatıcı, yüzlerce yürüyüş ve gezi yolu seçeneği bulunuyor. Şehrin eşsiz manzarası, Batı Seattle Köprüsü ve Olympic Dağlar güneşli bir günde görebileceklerinizin başında geliyor.
Seattle Akvaryumu 59 nolu iskelede gezilebilir. Eşsiz bir yerli kültür deneyimi yaşamk üzere, 55 ve 56 nolu iskelelerden kalkan turistik gemilerle, Blake Adası’ndaki Tillicum Kasabası’na gidilebilir.

Limanın 50 ve 52 nolu iskelelerinden kalkan deniz taksileri, tekneleri kullanarak, Metro’nun 99 nolu rotası üzerinden; International District, Pioneer Square ve First Avenue gibi kent kesimlerine ulaşılabilir. Bu bölgelerde Seattle Art Museum ve Pike Place Market gibi gezilesi duraklar bulunuyor.

Belli başlı uçak üretim merkezlerinden biri olan Seattle’ın, bu alandaki belleği Uçuş Müzesi’nde bir arada sergileniyor. Tarihsel değeri olduça büyük olan 150 den fazla uçak arasında; 85 bin feet yükseklikte Mach 3 hızına erişebilen efsanevi SR-71 Blackbird ve özgün bir Concorde jet bulunuyor. Hava kuvvetlerinin 70’lerin başına değin kullandığı uçaklar müzenin bir diğer koleksiyonunu oluşturuyor. En ilginç deneyim, çocuklar için hazırlanmış uçuş simulasyonu alanında bulunuyor. Uçuş giysilerini üzerine geçiren çocuklar, burada uçuş yeteneklerini sınıyor. Future of Flight Aviation Center ve Boeing Turu ise büyükler için benzer olanaklar sunuyor. Uçak mühendisliğinin ulaştığı düzeyi ve geleceğin uçuş teknolojilerini bu merkezde bizzat sınayıp öğrenebilirsiniz.

Kültür ve Eğlence


Seattle Center, bünyesinde; dört müze, onbir tiyatro, beş bahçe, paten parkı ve onlarca restoran bulunan bir çekim noktası. EMP Müzesi, Pacific Science Center ve şehrin simge kulesi Space Needle burada sizi bekliyor. Yalnız kültür ve sanat meraklıları için değil aileboyu eğlenmek isteyenlerinde kesinlikle uğraması gereken bir bölge. Seattle Center, her yıl 10 milyondan fazla ziyaretçi ağırlıyor

Olympic Sculpture Park, Seattle şehrinin en çekici yerlerinden biri. Richard Serra, Alexander Calder, Mark di Suvero ve Louise Bourgeois gibi önemli heykel traşların eserleri burada sizi bekliyor. Eski bir sanayi bölgesi üzerinden dönüştürülmüş bu yeşil alanda, doğal güzellik içindeki sanat, cezbedici bir bütünlük sunuyor.

Seattle Sanat Müzesi, kent merkezinde First ve Union kesişminde bulunuyor.
SAM kısaltmasıyla da anılan müzenin değişmez koleksiyonu Amerika yerlilerinin kültürel mirası oluşturuyor. Müze koleksiyonunda ayrıca Jackson Pollock ve Andy Warhol gibi çağdaşların eserleri yanısıra, heykel ve resim sanatının Avrupalı temsilcilerinden örnekler de bulunuyor. Müzedeki en ilginç parçalar arasında ise 2.yüzyıldan kalma Asya eserler; Çin, Kore, Japonya ve Güney Asya’nın kimi yerlerinden örnekler bulunuyor.

Woodland Hayvanat Bahçesi; zengin koleksiyonu ve egzotik atmosferi ile dikkat çekici bir gezi alanı. Sadece Kuzeybatı Amerika, Kanada ve Alaska hayvanları değil, chuckwalla, wallaroo ve kookaburra gibi türler de görülebilecekler arasında bulunuyor.


Yeme İçme


Ne yiyeceğinizden tam olarak emin değilseniz kesinlikle Pike Place Market’e doğru yönelmelisiniz. Başta balık olmak üzere herşeyin en taze ve özelinin kolayca bulunduğu bu pazar civarında çok güzel ve çeşitli yemek olanakları bulunuyor.

Taze balık ve deniz ürünlerini yalnız restoranlarda değil marketlerde de kolayca bulabilirsiniz. Asya yemekleri kentte kolay bulabileceğiniz bir başka mutfak türünü oluşturuyor.

Alışveriş


Seattle’ın simge adreslerinden “Pike Place Market” yılboyu açık bir pazar. Kent merkezindeki bu pazarda, taptaze meyva ve sebzelerin yanı sıra el yapımı mücevherat ürünlerini de bulmak mümkün. Giyim-kuşam ya da hediye benzeri alışveriş yapmak içinde gidilesi bir adres.

Butik tarzı alışveriş yapmak için Ballard bölgesine yönelmelisiniz. Burada ayrıca küçük indie dükkanlarda ilginizi çekebilir. Sanat ve özellikle cam işçiliği meraklısı iseniz Belltown bölgesi dükkanları, studyoları ve galeri ile sizi bekliyor.

Yiyecek şeylerin yoğun biçimde bulunduğu yerlerden biri International District. Bu bölge adından da anlaşılacağı üzere dünyanın hemen her yerinden birşeyler satın alabileceğiniz kadar renkli.

San Francisco Şehir Rehberi

San Francisco Şehir Rehberi


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) 50 eyaletten oluşur. San Francisco, Kaliforniya Eyaleti'nin 4. , ABD'nin ise 14. en kalabalık kentidir. ABD'nin batı sahilinde, San Francisco Yarımadası'nın uç kısmında bulunan San Francisco, San Francisco Körfezi'nin kalbinde yer alır. San Francisco yazları ortaya çıkan sisli görüntüsü, dik ve yuvarlak görünümlü tepeleri, Viktorya (Victorian) ve modern tarzda mimarisi ve coğrafik konumuyla ön plana çıkan, dünyaca ünlü bir kenttir. Kent, Pasifik Okyanusu ve San Francisco Körfezi ile çevrili bir yarımadadır.


Gezilebilecek Yerler


Sarp kent coğrafyası ve muhteşem parkları, kente özgü çok sayıda panoramik manzaraya imzasını atar. Yaratıcı mimari eserler, çok sayıda sanat müzesi, rengarenk sosyal yaşam ve Golden Gate’i (Altın Kapı) sarıp sarmalayan sis, kentteki dinamik ambiyansın temel bileşenleridir.
Golden Gate, Pasifik Okyanusu ile San Francisco Körfezi’ni birbirine bağlayan dar boğazdır.

Golden Gate Köprüsü, Golden Gate'te bir uçtan diğer uca uzanan asma bir köprüdür. Köprü, New York’taki Verrazano Narrows Köprüsü'nden sonra dünyanın ikinci en uzun asma köprüdür. Her yıl milyonlarca insan burayı ziyaret eder.

Kuzey Plajı'nda yer alan 60 metre yüksekliğindeki Coil Kulesi, Telegraph Tepesi'nde yükselir. Burada, San Francisco'da 1906 depremiyle çıkan büyük yangını söndürmeye çalışanların anıtları bulunur. Kuleden Golden Gate ve Körfez Köprüsü'nün (Bay Bridge) manzarası büyüleyicidir.

San Francisco Hayvanat Bahçesi, Kuzey Kaliforniya'nın en büyük hayvanat bahçesi ve koruma alanıdır. Bu hayvanat bahçesi, Pasifik Okyanusu yakınlarında yer alır. Bu parkta yaklaşık 250 hayvan türü barınmaktadır.

Chinatown, kentin en hoş semtlerinden biridir. Burada 30.000 Çinli yaşar. Chinatown'ın dar vadilerinde yapılan turistik gezintiler çok keyiflidir.

Kentte çok sayıda müze ve sanat galerisi bulunur. Golden Gate Parkı'nda yer alan Kalifornia Bilim Akademisi, büyüklük bakımından dünyanın ilk on doğa tarihi müzesinden biridir. Steinhart Akvaryumu ve Morrison Planetarium bu parkta yer alır. Pazarın güneyinde yer alan San Francisco Modern Sanatlar Müzesi, kentteki en önemli müzelerden biridir. Bu müzede çok zengin bir kolleksiyon bulunur.


Kültür ve Eğlence


Sahne sanatları, popüler müzik performansları, festivaller, cadde fuarları ve çok sayıda kültürel etkinliğin yıl boyunca sürüp gittiği bir kenttir San Francisco.

San Francisco Senfonisi, San Francisco Operası ve San Francisco Balesi, kentin başlıca klasik müzik ve opera aktivitelerindendir. Bütün bu aktviteler, Savaş Anıtı ve Sahne Sanatları Merkezi'nde düzenlenmektedir.

Amerika Konservatuar Tiyatrosu ve Körfez Bölgesi Tiyatrosu, kentin önemli tiyatrolarındandır. San Francisco'da kent kültürüne özgü improvize (doğaçlama) tiyatro tarzı oynanır. Bu tiyatro türü genellikle komik oyunlardan oluşur.

Kentte çok sayıda sokak festivali ve fuarı, partiler ve kültürel organizasyon gerçekleşir. Eylül ayında gerçekleştirilen “Folsom Sokak Fuarı” dünyanın en büyük deri fuarıdır. Her yıl Şubat ayında düzenlenen “Çin Yeni Yıl Kutlamaları” kent sokaklarında başlayıp Chinatown'a doğru uzanan bir etkinliktir. Arıca, “Bay to Breakers” ve “San Francisco Maratonu” gibi koşu organizasyonları da şehirde düzenlenen etkinlikler arasında yer alır.

San Francisco, çok çeşitli spor aktiviteleri ve eğlence seçenekleriyle ön plana çıkan bir kenttir. Yelkencilik kentteki en önemli aktivitelerin başında gelir. 320 km'yi aşan bisiklet yolları bisiklet ile gezme keyfini doyasıya yaşatır. Sarp tepelerin ve kent trafiğinin yarattığı riskten uzak bir şekilde bisiklet sürmek için Golden Gate Parkı ve Presidio en ideal yerlerdir. Embarcadero ve Marina Green (Yeşil Marina), paten için mükemmel yerlerdir. Golden Gate Parkı ve Dolores Parkı, halka açık tenis alanlarıyla doludur. Sandal keyfi, rüzgar sörfü, paten, koşu, yürüyüş ve yüzme popüler sportif aktiviteleridir.

Kentte birkaç adet ada bulunur. Bu adalarda eğlence ve dinlenme imkanları oldukça fazladır. Treasury Island (Hazine Adası), bu adalar içerisinde en çok ziyaret edilenlerdendir.


Yeme İçme


Kentin her noktasında, her mutfağa özgü lezzetler sunan, her kategoriden restoran bulunur. Her türlü uluslararası mutfak şehirde yer almakla birlikte kente özgü yemek kültürü de oldukça zengindir.

Pastaneler, Bolivya, Amerikan, Asya, Brezilya, Fransız, İtalyan, Japon, Yunan, Hint, İrlanda ve Meksika restoranları, pizzacılar, fast food restoranlar, Akdeniz, Tayvan, İspanya ve Morokko mutfağı ve dahası; lezzet adına ardığınız ne varsa San Francisco’da bulabilirsiniz.

San Francisco bir şarap kentidir. Çok sayıda şarap barları kentin her tarafına dağılmıştır. Kentte kahve mekanları, çay evleri, birahaneler de oldukça fazladır.


Alışveriş


Antikalar ve sanat eserleri, moda giysiler, kozmetik ürünleri, kitaplar ve haritalar, şekerlemeler, şarap, kumaş, çiçek, spor kıyafetler, mobilya ve ev dekorasyonu malzemeleri, hediyelik eşyalar, mücevherler, fotoğraf malzemeleri, ayakkabılar, spor eşyaları ve aradığınız daha pek çok ürün San Francisco’nun dörtbir yanına dağılmış alışveriş merkezleri, mağazalar, indirim mağazaları, dünyaca ünlü mağaza zincirleri ve özel dükkanlar da alıcılarıyla buluşur.

Westfield San Francisco Merkezi, Union Meydanı, Chestnut Caddesi, Chinatown, Embarcadero Merkezi, Fillmore Caddesi, Haight Caddesi, Hayes Vadisi, Kuzey Plajı, Mission Caddesi ve Polk Caddesi kentteki en önemli alışveriş yerlerinden birkaçıdır.

San Diego Şehir Rehberi

San Diego Şehir Rehberi


Birleşik Devletler’in güneybatı köşesinde Meksika’nın kuzey sınırı üzerinde yer alan San Diego, Kaliforniya eyaletinin ikinci ve Amerika Birleşik Devletleri’nin sekizinci büyük kentidir. Kent, Kaliforniya sahilinin güney ucunda yerleşmiş bir deniz ve plaj mucizesidir. Her yıl yüz binlerce turistin akınına uğrayan San Diego; güneşin ısıttığı plajlar, afallatıcı parklar ve Pasifik Okyanusu boyunca yerleşmiş olan muhteşem yarımadalarıyla bir cazibe merkezidir.


Gezilebilecek Yerler


Benzersiz Akdeniz ikliminin ürünü bir atmosfer, doğa mucizesi parklar, macera dolu hayvanat bahçeleri, onlarca kilometre uzayan bir okyanus sahili, dünyaca ünlü cazibeler ve korunan olağanüstü doğa alanları, bu plaj kentini herkesin umduğundan çok daha fazlasını bulacağı bir cazibe merkezine dönüştürür.

San Diego, muhteşem körfezleri, mükemmel plajları ve çarpıcı doğal manzaralarının ürünü bir sahil kentidir. Kentin kuzey bölümünde La Jolla, Pasifik Plajı ve Mission Plajı’nı barındıran plaj bölgesi, San Diego’nun en mükemmel yerlerindendir. Pasifik Plajı’nın güneyinde yer alan popüler Mission Körfezi; ülkenin en büyük insan yapımı akuatik parkını, Sky (Gökyüzü) Plajı’nı, Vacation (Tatil) Adacığı’nı ve daha birçok alternatifi bünyesinde barındırır. Şehir merkezinin batısında bulunan Coronado Adası, Silver Strand Devlet Plajı gibi ünlü plajlara ev sahipliği yapar. Leucadia ve Encinitas, fantastic plajlar barındıran bölgelerdir. San Diego’nın okyanus suyu ila yıkanan olağanüstü plajları, saymakla bitmez.

San Diego, çok çeşitli parkların barındığı bir kenttir. Bu kültür, eğlence ve akua parkları, büyüleyici manzaralara ve bileşenlere sahiptir. Eski Kent Devlet Tarih Parkı (Old Town State Historic Park), Balboa Parkı, Chicano Parkı, San Diego Vahşi Hayvanlar Parkı ve Torrey Çam Ağaçları Devlet Rezervi, bu parklardan birkaç örnektir.

Mission Körfezi’nde 1964 yılında kurulan SeaWorld (Deniz Dünyası), kentin en popüler noktalarından biridir. Burada yaşayan çok sayıda balina, yunus balığı, köpek balığı, penguen ve farklı hayvan türleri, gelen ziyaretçilere unutamayacakları anlar yaşatır.

Balboa Parkı’nda bulunan San Diego Hayvanat Bahçesi, San Diego’nun en önemli değerlerindendir. 3,000’den fazla hayvana ev sahipliği yapan hayvanat bahçesi ve bulunduğu park, insanı mest eden hayvan türlerine sahiptir.

Ayrıca, San Diego Körfezi’ne bakan görkemli Presidio (Hisar), manzaraları ve atmosferi ile muhteşemdir.


Kültür ve Eğlence


San Diego; sahip olduğu düya klasında tiyatroları, müzeleri, müziği, halk sanatları, galerileri, dans performansları ve film dünyası ile çok zengin bir kültüre sahiptir.

Kentte sayısız mükemmel müzenin varlığına rastlayacaksınız. Balboa Parkı, çok sayıda müze ve sanat merkezine ev sahipliği yapar. Roben H Donanma Bilimi, San Diego Havacılık ve Uzay Sanayii Müzesi, Fotoğrafik Sanatlar Müzesi, San Diego Sanat Enstitüsü ve San Diego Tarih Toplumu Müzesi, parkta yer alan kültür mekanlarından örneklerdir. Bu örnekten, kentin kültür merkezleriyle dolup taştığını anlayabilirsiniz.

San Diego, oldukça renkli sanatsal ve müzikal bir birikime sahiptir. Lamb’s Players Tiyatrosu ve Starlight Tiyatrosu gibi mekanlar, müzik ve diğer sahne sanatları performansları için mükemmel yerlerdir. San Diego Senfonisi ve Kaliforniya Balesi, dünyaca ünlüdür. Amerikan blues sanatçısı Jim Croce, bu kentten sanatını tüm dünyaya yaymıştır.

San Diego; festivaller, deniz sporları, doğal etkinlikler, plaj aktiviteleri ve daha birçok organizasyonun hayata geçirildiği bir kenttir. San Diego Asya Film Festivali, Latin Film Fesivali ve Little Italy (Küçük İtalya)’de gerçekleştirilen Art Walk (Sanat Yürüyüşü), kentte düzenlenen popüler festivallerden birkaçıdır.

Yatlarla düzenlenen okyanus gezintilerinin yıl boyunca bolca yaşandığı bir kenttesiniz. San Diego, 180’i bulan bu tür gemiye sahiptir. Ilıman iklim ve onlarca kilometre uzanan okyanus sahilinde yer alan mükemmel plajlar, çok sayıda okyanus gezintisinin temel sebeplerindendir.


Yeme İçme


Kentin dört bir yanına dağılmış çok yönlü ve kaliteli mekanın sahip olduğu zengin menu ve eğlence alternatifleri, sizleri şaşırtacaktır. Yerel ve uluslar arası mutfaktan lezzetler sunan restoranlar, insanı kendine çeker. Ayrıca, kentte çok çeşitli deniz yemeği mekanları ve ızgara et yenen lokantalar mevcuttur.

Eski Kent’te uluslar arası lezzetlein tadına varmak ya da sahil kenarındaki bir restoranda nefis bir balık yemeği yemek isteyebilirsiniz. Elverişli iklim koşulları, lezzetli meyve ve sebzelerin üretimine olanak tanımaktadır.

Meksika, İspanya, İtalya, Fransa, Vietnam, Latin, Yunanistan…San Diego’nun etnik ve kültürel zenginliği, çok sayıda farklı mutfağın ortaya çıkmasının yolunu açmıştır.

Kentin Meksika’ya yakın olması, otantik Meksika lezzetlerinin sunulduğu restoranların varlık sebebidir.


Alışveriş


Alışveriş kültürü, kent yaşamının en göze çarpan yönlerindendir. Outlet zincirleri, büyük alışveriş merkezleri, butikler ve antika dükkanları… Mucizevi bir dünyanın kapılarını aralamaya hazır mısınız?

Carlsbad, çok kaliteli outletlere ev sahipliği yapar. Lüks dükkanlar barındıran bu yerler, dünyaca ünlü markalar bulabileceğiniz noktalardır. Mission Körfezi’nin Fashion Valley (Moda Vadisi)’i, yüzlerce dünya standartlarında mağazaya ev sahipliği yapan bir açık hava alışveriş merkezidir. Mission Körfezi’ndeki Hazard Merkezi, çok sayıda özel dükkana sahiptir. San Diego’nun engin alışveriş dünyasında kendinizi kaybedeceksiniz.

Raleigh Durham Şehir Rehberi

Raleigh Durham Şehir Rehberi



Raleigh ve Durham kentleri, Chapel Hill ile birlikte Kuzey Carolina eyaletinde “The Triangle” adı verilen bir metropol alanını oluşturuyorlar. Toplam nüfusu 1.635.974 olan bu alan adını 1959 yılında kurulan ve Amerika’nın en büyük teknoloji araştırmaları parkı Research Triangle Park’tan (RTP) alıyor. Yine bu üçgendeki üç önemli üniversite bölgenin tek bir metropol alanı olarak anılmasını sağlıyor. Teknoloji parkı ve bu üniversiteler Triangle bölgesinin sosyal seviyesinin, kültür ve eğitim düzeyinin yüksek olmasını sağlıyor.

Bölgenin en önemli kenti Raleigh, Kuzey Carolina eyaletinin de başkenti. Kentte bulunan meşe ağaçları nedeniyle Meşe Kenti olarak da adlandırılıyor. Raleigh subtropikal iklim kuşağında kaldığı için yılın her dönemi ziyarete uygun bir nokta. Kent özellikle dünya çapında müzeleri, Broadway tarzı eğlenceleri, parkları, golf benzeri spor olanaklarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor.

Durham, Kuzey Carolina eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan eyaletin en büyük dördüncü kenti. Duke ve Kuzey Carolina Merkez üniversiteleriyle bir eğitim merkezidir. “İlaç Kenti” ve “Boğa Kenti” olarak da bilinen Durham Büyük Smoky Dağları ve Atlas Okyanusu arasında konumlanıyor.



Gezilebilecek Yerler


RALEIGH

Bu kenti tanımanın en iyi yolu Raleigh Downtown merkezinde gezmek ve 60’ın üzerindeki tarihi ve turistik yeri görmek. Yunan tarzı inşa edilen State Capitol Building, 1900 yılı yapımı ilk Presbyterian kilisesi, 1907 yapımı Mason Tapınağı, Raleigh kent müzesi, 1874 yılından kalma geleneksel posta binası, sahne ve gösteri sanatları performans merkezi Progress Energy Center, 1914 yapımı kent pazarı, 1792 yılından kalan tarihi Moore Meydanı, Kuzey Carolina Tarih Müzesi, Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi, Sacred Heart Katedrali bu bölgedeki gezilmesi öncelikli yerler. Downtown’un iş ve ticaret caddesi Fayetteville aynı zamanda pek çok müzeye de ev sahipliği yapıyor.

Kent, 150’nin üzerinde park, bahçe ve göl ile Kuzey Carolina’nın en yeşil bölgelerinden biri. Bu durumuyla Raleigh, Amerika’nın en önemli parklara sahip kentleri arasında ilk 10’da gösteriliyor. Pullen Park, outdoor oyunlarıyla öne çıkarken; William B. Umstead parkı piknik, yürüyüş, kano, balık tutma gibi faaliyetler için en önemli yerlerin başında geliyor.


DURHAM

Durham’ı ziyaret edecekler tarih, spor, sanat, bilim, mimari ve Afroamerikan kültürüne ait pek çok etkinlik ve mekân görecektir. Benett Place State, eyaletler arası savaş sonrası kurulan kentin ilk yerleşimidir. Burada müzeler ve o dönem mimarisi gözlenebilir. İlkbahar ve sonbaharda çeşitli etkinliklerle kent tarihi canlandırılıyor. Kentin ilk merkezi Downtown olarak adlandırılıyor. Burada American Tobacco ve Brightleaf bölgeleri görülmeli. Kenti tanımak için mutlaka görülmesi gereken bir liste yazılabilir:

• Duke Şapeli ve The Sarah P. Duke Bahçeleri
• Duke Homestead Tarihi Sit Alanı ve Tobacco Müzesi
• Hayti Heritage Merkezi
• Tarihi Stagville
• Yaşam ve Bilim Müzesi (Museum of Life and Science)
• Nasher Sanat Müzesi ve N.C. Central University Sanat Müzesi
• Patterson’s Mill Country Store
• West Point ve Eno City Park

Bunlar dışında Durham 8 adet golf kulübüne ev sahipliği yapıyor. Kentteki birçok park, bahçe ve doğal alanları gezebilir, doğa aktiviteleri yapabilirsiniz. Eno City Park kuş gözlemi, American Tobacco Trail bisiklet, Campus Hills Park balık tutmak, Al Buehler Cross Country Trail koşu ve yürüyüş, Dead Broke Farm at binmek, Flat River kaya tırmanışı, Brodie Recreation Center yüzme, Brodie Recreation Center su aktiviteleri için uygun mekânlardan bazıları.


Kültür ve Eğlence


RALEIGH

Raleigh 30’un üzerindeki tarihi ve kültürel yapıları, yıl boyu süren festivalleri ve kutlamalarıyla Kuzey Carolina’nın başkenti olarak zengin bir kültürel yaşam sunuyor. Amerika’daki Afrika kültürünü de yaşatan kent bu konuda da müzelere ve festivallere ev sahipliği yapıyor.

North Carolina Sanat Müzesi, North Carolina Tarih Müzesi ve North Carolina Doğa Bilimleri Müzesi en önemli müzeler. North Carolina State Fair, kendi alanında Amerika’nın en büyük kutlamalarından biri. On günlük etkinlik boyunca Kuzey Carolina ürünleri, konserler, binicilik festivali pek çok turisti buraya çekiyor.

African American Kültür Kompleksi, Afrika kökenli Amerikalıların eserlerinden oluşan ünik bir koleksiyona sahip. Bu koleksiyon bilim, iş dünyası, politika, kimya, spor ve sanat gibi pek çok alanlardan parçalar sunuyor. Temmuz ayında Amistad Saga: Reflections adıyla açıkhava gösterileri sunuluyor.

DURHAM

Durham’da Raleigh gibi pek çok müzeye, festivale ve Afrika kültürünü yansıtan mekânlara ve etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Kentte toplam 42 festival düzenleniyor; bu da neredeyse her hafta bir etkinlik anlamına geliyor.

Kentte 100’ün üzerinde faal sanatçı yaşarken, 43 müze ve galeri, 74 adet heykel ve duvar resmi yer alıyor. Duke Üniversitesi Nasher Sanat Müzesi, North Carolina Merkez Üniversitesi Sanat Müzesi, Hugh Magnum Fotoğraf Müzesi, Allenton ve Semans sanat galerileri kentin sanat hayatının merkezinde yer alıyor. Kentte gelişmiş bir blues müzik kültürü var.

Duke Üniversitesi’nde her yaz düzenlenen ve 6 hafta süren Amerikan Dans Festivali, 73 yıllık bir tarihe sahip. Yine Amerika’nın en önemli belgesel film festivallerinden Full Frame 10 yıldır düzenlenirken “Belgesel Sinemanın Cannes’ı” olarak anılıyor. Durham’daki kültür ve sanat hayatını canlandırmak için çalışan The Durham Association for Downtown Arts (DADA) derneği de 2001’den bu yana pek çok etkinliğe imza attı.



Yeme İçme


Gerek Durham gerekse Raleigh, Kuzey Carolina mutfağının merkezindeki barbekü kültürünü yaşatan pek çok restorana sahip. Et dışında deniz ürünleri ve Afrika kültürüne ait pek çok yemek bulabilirsiniz.

Durham ve Raleigh’te pek çok önemli şefin çalıştığı restoranların yanında, Amerikan fast food kültürüne uygun, bu bölgeye ait burger ve pizza restoranları da görebilirsiniz. Raleigh’te barbekü için BBQ, Meksika mutfağı için Armadillo Grill, Japon yemekleri için Mura, gurme bir restoran için 1879 yılından kalan tarihi binasıyla Second Empire tercih edilebilir. Durham’da uygun fiyatlı barbekü için Bullock’s, daha kaliteli bir barbekü restoran için The Magnolia Grill, Arjantin mutfağı için Metro 8 Steakhouse, Yunan mutfağı için Nikos Taverna, İtalyan mutfağı içinse Pop’s kaliteli mekânlar arasında öne çıkıyor.


Alışveriş


Raleigh’teki Cameron Village, Atlanta ve DC arasında açılan ilk alışveriş merkezi. Kentin en eski butik ve restoranları bu merkezde. Glenwood meydanındaki TCrabtree Valley Mall, Six Forks’taki North Hills ve Capital Bulvarı’ndaki Triangle Town Center diğer önemli alışveriş merkezleri.

Durham’da Brightleaf Meydanı’ndaki eski tütün evlerinin restore edilmesiyle oluşan dükkânlar özgün bir alışveriş deneyimi sunuyor. Nine Street’s daha uçarı mağazaların yer aldığı cadde. Eski alışveriş merkezlerinden Northgate ve Southpoin’teki 1.3 milyon metrekarelik yeni merkez The Streets her tür modern eşyanın alınabileceği mekânlar.

Bölgeden hediyelik olarak alabilecekleriniz el işleri, elbise ve aksesuarlar, bölgeye özgü yiyecekler, kitap ve bakım ürünleri.

Portland Şehir Rehberi

Portland Şehir Rehberi



Portland, ABD’nin Kuzeybatı Pasifik ucundaki Seattle ve Vancouver’den sonraki üçüncü büyük şehri. Birçok gezi noktası arasında fark edilememiş olsa da “Güller Şehri” olarak anılan bu yerleşim Batı Amerika'daki en güzel şehirlerinden biri.

Oregon’un da kuzeybatısında yer alan kentin konumunu iki nehir Willamette ve Columbia, belirginleştiriyor. Portland manzarasında doğu ucunda süsleyen Mount Hood yükseltileri bir diğer sınırı belirtiyor. Şehrin daha uzak batısında ise engin pasifik okyanusu bulunuyor. Kent bütünüyle gözlemlendiğinde küçük şehir candanlığının, büyük kent dinamikleriyle birleştiği güzel bir karışım sunuyor. Yanı başında hızla büyüyen Seattle’a inat Portland, büyümenin yol açtığı sorunların neredeyse tümüyle üstesinden gelmeyi başarmış. Latin ve diğer göçmen nüfusun artışı kentin özgün dokusuyla uyum içinde olduğu gözleniyor.

Portland’da iklim yaz ortasında sıcak ve kurak geçiyor. Sonbaharla birlikte Kuzeybatı Pasifik’in kimliği demek olan yağmurlar başlıyor. Bu dönemde Portland’ı yaya gezenlerin bir şemsiye bulundurmaları kesinlikle öneriliyor.



Gezilebilecek Yerler




Bir kentsel büyüme sınırı gibi kendini kabul ettiren doğaya uygun yerleşim sayesinde Portland, gezmesi çok kolay, bitişik bir kent biçiminde genişliyor. Diğer kentsel alanların aksine merkezden 32 km kadar uzaklaşınca şehir dışına da kolayca çıkmış oluyorsunuz.

Portland kabaca beş bölüme ayrılabilir; Kuzeybatı, Kuzey, Kuzeydoğu, Güneydoğu ve Güneybatı. Kuzey ve Güney, Burnside caddesi ile birbirinden ayrılıyorken, Doğu ve Batı ise Willamette nehri ile beliriyor. Nehir Burnside’ın kuzeyinde bir dönüş yaparak sanki Kuzeybatı, Kuzey ve Kuzeydoğu bölümlerini de birbirinden ayırıp belirginleştiriyor.


Şehir merkezi yerleşimi güneybatı bölümüne doğru oluşmuş. Yüksek yapılar, iş merkezleri, oteller, şık restoran ve kafeler bu bölümde yoğunlaşıyor. Güneybatı bölüm sınırları içinde MAX hafif metro taşıması ve Tri-Met otobüs sistemi ücretsiz yolcu taşıyor. Willamette nehrini geçecek olursanız ücret ödemeniz gerekiyor.

En dikkat çekici özellik belki de geri dönüşüm ve benzeri çevre dostu uygulamalar Portland’da kültürün bir parçası olarak görülüyor. Ayrıca, bu tür sorunları çözmek için yaratıcı ve sıra dışı fikirler uygulanıyor. Örneğin, bir şehir otobanı düzenlenip parçalara ayrılarak ve Tom McCall Waterfront adıyla su parkına dönüştürülmüş. Öte yanda Portland Hafif Raylı sistemi 1980'lerin sonunda inşa edilmesine rağmen bütün ülke çapında beğeni topluyor.



Kültür ve Eğlence




Burnside ve güneybatı 10 adresinde bulunan “Powell's Books” dünyanın en büyük bağımsız kitap satıcısı olarak tanınıyor. Kitapçının 3500 kategoride biriktirdiği yeni ve kullanılmış kitapların toplam sayısı bir milyonu aşıyor.


Portland Kuzeybatı bölümünde yer alan Çin Mahallesinin tam ortasında bulunan “Classical Chinese Garden”; gölet, çayevi ve birçok bahçesiyle ziyaretçilerine eşsiz bir göz zevki sunuyor. Dilerseniz kılavuz eşliğindeki turlara katılabiliyorsunuz.


Şehrin Kuzeybatı bölümünde bulunan Uluslararası Gül Test Bahçesi, ABD'nin en büyük gül yetiştirme alanı. Portland’ın güller şehri adıyla anılması biraz da bu bahçelerin tarihi değeri yüzünden. Yalnız güllerin değil değişik egzotik çiçek türlerinin koku ve yetiştirilmesinin denendiği bir nokta olarak hizmet vermiş bu nokta, bugün güzel kokular duymak için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir nokta.



Yeme İçme




Son yıllarda, şehrin ününe ün katan bir başka özelliği ise bira üreten küçük çaplı işletmeler. “Microbrewery” adıyla anılan bu üretim noktalarından Portland’da o kadar çok bulunuyor ki, kişi başına burası kadar üretim noktası düşen dünyanın herhangi bir başka şehir daha yok.


Kentin Güneydoğu bölümünde, Hawthorne Bulvarı boyunca uzayan Hawthorne bölgesi, Bohem ve alternatif yaşamın hüküm sürdüğü bir alan. Hippi döneminden kalmış vitrinleriyle klasik mağazalar, seçkin giyim noktaları olarak beliriyor burada. Vejetaryen restoranlar, açık mikrofon olanağı sunan bağımsız kafeler, el yapımı ürünler satan mağazalar görmeye değer bir karışım sunuyor.


Sanat galerileri her ayın ilk perşembe günlerinde serbest gezilere açılıyor. Geziler sırasında şarap ve peynir ikram edilmesi de bir gelenek olarak benimsenmiş.



Alışveriş




Oregon eyaleti sınırları içinde, yiyecek içecek ve giyim kuşam gibi birçok üründen vergi alınmıyor. Portland da bu durum tümüyle geçerli.


Şehrin moda merkezi Pearl; Kuzeydoğu I-405, Burnside ve Park blokları arasında bulunuyor. Geçmişte terk edilmiş ve depolar bölgesi olarak kullanılan bu alan bugün, sanat galerileri, popüler alışveriş merkezleri, lüks ve yüksek bina yerleşimlerine ev sahipliği yapıyor.


Başka bir moda ve alışveriş alanı; kuzeybatı 21. ve 23 üzerinde bulunan ve kimi zaman “Nob Hill” adıyla anılan kent bölgesi. Alışveriş yanı sıra yemek yenecek yerler açısından sunduğu seçeneklerle öne çıkıyor.

Pittsburg Şehir Rehberi

Pittsburg Şehir Rehberi


Pittsburgh, ABD’de Pennsylvania eyaletindeki Philadelphia‘dan sonra ikinci büyük şehirdir. “Steel City (Çelik Şehri) olarak da bilinir. Ohio , Allegheny , Monongahela nehirlerinin kesiştiği noktada kurulu kent, 1990’ların öncesinde ABD’nin en büyük demir-çelik endüstri merkezi olarak kabul ediliyordu. Bu durum 1990’lar sonrasında kentte finans, turizm ve eğitim yatırımlarının armasıyla değişti. Şehirde yer alan en önemli iki eğitim kurumu Carnegie Mellon University (CMU) ve University of Pittsburgh‘dur.


Gezilebilecek Yerler


Pittsburgh’daki parklar oldukça geniş alanlara kurulular. Schenley bunlar arasında öne çıkıyor. Öyle ki evleri uzak birçok Pitssburghlu, yürüyüş yapmak için bu yemyeşil dev parka geliyor. Phipps Botanik Bahçesi de Schenley Park’ın ortasına kurulmuş. Bazı seralarda da çeşitli konseptler oluşturulmuş.

Bu yıl 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacak olan James Kelso Bible Lands Müzesi, kazılarda çıkarılan pek çok tarihi eseri bünyesinde barındırıyor. Tarih öncesi zamandan orta çağa kadar kazılarda bulunan çanak – çömlek, giysi, kemik, sepet, deri eşyalar gibi eşyalar sergileniyor.

Tarihi bilgiler veren Fransız ve Kızılderili savaşları, Amerikan İhtilali ve eski savaş taktikleri hakkında bilgi alabilirsiniz. Point State Park içinde yer alan müzenin binası 18. yüzyıla tarihleniyor. Bina Monongahela Bastion Kalesi’nin yeni bir versiyonudur.

Diğer müzelerden Batı Pennsylvania Spor Müzesi ziyaretçilerine Pittsburgh’un spor kültürünü tanıtırken, Carnegie Ulusal Tarih Müzesi bir bölümünde dinozorlar hakkında bilgi veriyor. Bu bölüm dinozor iskeletleriyle doludur. Ayrıca Kuzey Amerika yaban hayatı, kayalar ve fosiller de burada sergileniyor.

Böylesine önemli doğa değerlerini müzelerinde saklayan kentin sadece bir buçuk saatlik uzaklığında bulunan Ohio Pyle, iki küçük şelalesiyle rafting meraklılarına hizmet veriyor. Nehrin debisi oldukça yüksek. Burada mimari açıdan oldukça ünlü “Falling Water” evi de var. Ev, 1936 yılında Amerikalı mimar Frank Lloyd Wright tarafından suyun üzerine inşa edilmiş.


Kültür ve Eğlence


Kentte önemli sanatsal aktiviteler düzenleniyor. Eğer fırsatınız olursa Pittsburgh Senfoni Orkestrası, Pittsburgh Bale Tiyatrosu, Pittsburgh Opera Topluluğu ve Civic Light Operası’ndan en az birini izlemeye çalışın. Kent hızlı gece hayatı, güzel restoran ve kafeleriyle de beğeni topluyor.


Yeme İçme


Amerika çok farklı coğrafi kökenden gelen insanlardan oluşmuş bir ülke olduğu için, mutfak kültürü de oldukça çeşitlidir. Bu durum Pittsburgh’da da değişmiyor. Kentte İtalyan, Fransız, Çin ön planda olmak üzere birçok kültürün mutfağından lezzetler sunan kaliteli restoranlar bulunuyor. Hamburger, sosisli sandviç, elmalı pay, cheese cake gibi Amerika çıkışlı yiyecekler de irili ufaklı dükkânlarda satılıyor.


Alışveriş


Pittsburgh’da oldukça fazla sayıda büyük alışveriş merkezleri var. En ön plana çıkanları Century III Mall, South Hills Village Mall, Ross Park Mall, Monroeville Mall, Pittsburgh Mills Mall, Downtown olarak sıralamak mümkün.

Phoenix Şehir Rehberi

Phoenix Şehir Rehberi


Kızıl kayalar, masmavi gökyüzü ve parlak bir güneş... ABD'nin en büyük 6. şehri Phoenix, Arizona eyâletinin en büyük şehri olma özelliğini de taşıyor. Bugün Phoenix olarak anılan bölgede yerleşim bin yıldan daha eskiye gidiyor. O dönemde hohokam yerlilerinin bölgeyi tarıma elverişli kılmak için açtığı su kanalları, bugün Arizona Kanal Projesi’nin merkezini oluşturuyor. 1881'de kurulmaya başlanan modern şehir, coğrafyası, doğal kaynakların yoğun olması ve doğu-batı ulaşım yolları üzerinde yer alması nedeniyle gün geçtikçe önemini arttırmayı başarmış. Phoenix ayrıca, dünyaca ünlü Büyük Kanyon Ulusal Parkı üzerinde önemli bir geçiş noktası olma özelliğini de taşıyor. Sonoran Çölü’nün kuzeydoğusuna kadar yayılan şehir, subtropikal çöl iklimin etkisi altında bulunuyor. Bu yüzden ülkenin, güneşten en çok nasiplenen şehirlerinden biri.


Gezilebilecek Yerler


Phoenix sadece çöl ve dağlarla çevrili bir şehir değil aynı zamanda çölün kent merkezinde bile hissedildiği bir yer. Büyüleyici gün batımları, dev kaktüsler, bahar çiçekleri ve neredeyse her yönde ufuk çizgisini süsleyen dağlar kent yaşamının bir parçası.

Sonoran Çölü’nü en iyi biçimde görmenin tek yolu Çöl Botanik Bahçesi’ne yönelmek. Burada ayrıca ünlü mimar Frank Lloyd Wright’ın eseri Taliesin West’i görme olanağı da bulacaksınız.

Yürüyüş ve bisiklet sporu için eşsiz doğa parkurları dört yanı sarıyor. Camelback Dağ’ında bulunan Cholla ya da Echo Canyon, amatörden profesyonele her düzeyden sporcuya heyecan dolu güzergahlar sunuyor.

Phoenix Mountain Koruma Bölgesi’ndeki Piestawa Tepesi bu anlamda yönelebileceğiniz bir başka çekim noktası. South Mountain Park Koruma Alanı ülkenin en geniş kentsel doğa alanı olma özelliğini taşıyor.

Bir rehber eşliğinde yapabileceğiniz turların başında balonla şehir üzerinde yapacağınız bir gezi geliyor. Çölde dört çeker ciplerle yapılan sürüşler ise bir başka seçenek olabilir. Daha doğal bir gezi için at sırtında turlar da tercih edilebilir.

ABD'nin ilk ulusal park alanlarından biri olan Büyük Kanyon Ulusal Parkını görmek isteyenler kesinlikle Phoenix’e uğruyor. Büyük Kanyon, Kolorado Irmağı'nın yerkabuğunu milyonlarca yılda yarmasıyla oluşmuş. 466 kilometre uzunluğundaki kanyonun genişliği 400 metre ile 2.4 kilometre arasında değişiyor, derinliği ise kimi yerlerde 1600 metreye kadar ulaşıyor.


Kültür ve Eğlence


Şehir merkezi sanat meraklıları için tam bir cennet. Herberger ve Orpheum Tiyatroları ve Senfoni Salonu uğranılası görsel sanat mekanlarının başında geliyor. Şehir merkezinin biraz kuzeyine yönelecek olursanız, Phoenix Sanat Müzesi ve hemen komşuluğunda bulunan Heard Müzesi çok çekici iki kültür durağını oluşturuyor. Heard Müzesi, Güneybatı Amerika yerli ve hispanik kültür örneklerini kapsayan, geniş bir yelpazede sanat eserleri ve el yapımı ürünler sergiliyor. Phoenix Sanat Müzesi ise dünyanın dört yanından gelen eserler ile daha uluslararası bir görüntü çiziyor. Moda ve fotoğraf galerileri dikkat çekici koleksiyonları sergiliyor.

Müzeler bölgesine hafif metro sistemini kullanarak gidebilirsiniz. Her ayın ilk Cuma günü “Artlink’s First Fridays” olarak anılıyor. sanat galerileri, mağazalar, restoranlar başta olmak üzere etkileşim sunan hemen her yer gece geç saatlere kadar açık tutuluyor. Roosevelt Row ve çevresi dikkat çekici sokak gösterilerine sahne oluyor.

Aileboyu ziyaret edilebilecek yerlerin başında Çocuk Müzesi geliyor. Tarihi bir okul binasındaki bu müze çocuklar için eğlenceli olduğu kadar öğretici, sergi ve etkinlikler sunuyor. Bu tarzda ziyaret edilebilecek bir başka gezi noktası Arizona Bilim Merkezi olabilir. Merkezde kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerlerden biri ise Dorrance Gözlemevi.

Müzik Çalgıları Müzesi ise dünyanın dört bir yanından değişik çalgıların bir arada sergiliyor. “Deneyim Odası” denen bölümde ise bu otantik çalgıları bizzat çalarak deneyebiliyorsunuz. “Müzik Tiyatrosu” yılın hemen her döneminde çok güzel konserler sunuyor.

Phoenix Hayvanat bahçesi ülke çapında bilinen bir doğa alanı. Egzotik türlerden oluşan hayvan çeşitliliği görülmeye değer.


Yeme İçme


Şehir merkezi yemek seçenekleri bakımından en zengin bölge Güneybatı mutfağı olarak bilinen ve daha çok Meksika etkisindeki yemekler şehre özgü bir mutfak olarak beliriyor. Çin, Japon, İtalyan yemekleri başta olmak üzere birçok uluslararası mutfağı bu kesimde tadabilirsiniz.

Güzel yemekten hoşlanan sporseverler için, bir taşla iki kuş vurabilecekleri yerler bakımından oldukça seçenek sunuyor Phoenix. Chase Field’te Diamondbacks’i, Phoenix Suns veya Mercury’i U.S. Airways Arena gibi büyük spor komplekslerinde seyredebilirsiniz. Her iki spor adresi de, yemek yemek için gidilebilecek yerler arasında bulunuyor.

Camelback Dağı ve Phoenix Dağ Koruma Alanı manzaralı yemek seçenekleri sunuyor. Bu adresler, şömine başında, loş ışıkta yenecek romantik yemekler için de tercih ediliyor.


Alışveriş


Kuşkusuz en büyük alışveriş adresi olarak “Scottsdale Fashion Square” öne çıkıyor. Su kenarındaki bu alan, sadece alışveriş seçenekleri ile değil yemek yenen mekanlar ve sunduğu güzel yürüyüş parkuruyla da ilk sıraya alınabilir.

“Kierland Commons” her ne kadar dondurma yemek için tercih edilen bir yer olarak bilinse de aslında dükkanları ile de hatrı sayılır bir alışveriş bölgesi. Biltmore Fashion Park ve The Borgata alışveriş için yönelebileceğiniz diğer adresler. Phoenix’e özgü bir şeyler arayanlar için, müzelerin anı niteliği taşıyan ürünler sattıklarını da belirtelim.

Philadelphia Şehir Rehberi

Philadelphia Şehir Rehberi



Pennsylvania eyaletinin güneydoğusunda Schuylkill ve Delaware nehirlerinin kesişiminde yer alan Philadelphia, nüfus bakımından ülkenin en geniş dördüncü kentsel alanı. “Philly” takma adıyla da anılan şehir, modern demokrasinin dolayısıyla Amerika’nın doğduğu yer olarak da kabul ediliyor. Bu yüzden “New Athens” yakıştırması yapılıyor. William Penn tarafından 17. yüzyıl sonlarında kurulduğunda ise adının karşılığı “kardeşçe sevginin şehri” idi. Benjamin Franklin şehirde yaşamış en ünlü kişi. Şehirde ilk halk kütüphanesini, itfaiyeyi, sigorta şirketini, posta işletmesini kuran da yine Franklin.

Şehrin liman en geniş tatlı su limanlarından biri. Ortabatı ve Kanada’ya bağlanan tren yolları ve liman Philadelphia’yı taşımacılık alanında belli başlı merkezlerden biri yapıyor. Ama belki de kimileri için Philadelphia’nın en önemli yanı Rocky filmlerinin mekânı olması.



Gezilebilecek Yerler


Old city adıyla anılan eski şehrin merkezindeki Liberty Bell bağımsızlığın uluslararası simgesi olarak gösteriliyor. Bu çan aynı zamanda bütün Amerika ulusal tarihine yayılan sivil haklar hareketinin de simgesi. Indipendence Hall ve Constitution Hall aynı türden diğer simge yapılar. Şehrin bu bölümü ayrıca gece hayatı bakımından da oldukça işlek. Özellikle hafta sonları genç nüfusun uğrak yeri.

Washington Square West, tarihi taşlarla döşeli caddeler, tiyatrolar, restoranlardan oluşuyor. Antique Row ve Mid-Town Village adlı alışveriş bölgeleri burada bulunuyor.

Şehir merkezi, Love Park, Chestnut ve Walnut alışveriş ve yeme-içme bölgelerine ev sahipliği yapıyor. Rittenhouse meydanı ve yönetim binaları, birçok müze ile birlikte merkezde bulunuyor. Gökdelenler, belli başlı restoranlar ve oteller yine bu bölgede.

Güney Philly, İtalyan mirası bir yerleşim olması yanı sıra ünlü Rocky filminin de çekildiği bölge. Yine bu bölgede bulunan Franklin Delano Roosevelt Parkı ve büyük spor takımlarının çalışma alanları gezilebilir.

9. Cadde pazarı ya da diğer adıyla Italian Market, restoranlar, barlar ve dükkanlarla beliren doğu Passyunk caddesi yine güneyde yer alıyor. South street bölümü gece hayatının ve kentsel etkinliklerin merkezi. Sokaklar her gece bir şölen varmışçasına hareketli.

Eastern State Penitentiary, tarihi bir cezaevi. 1971 yılın kadar hizmet vermeye devam etmiş. Bugünlerde gönüllü rehberler eşliğinde turlamak mümkün. Alan içindeki sesli tur sayesinde aktör Steve Buscemi’nin sesinden cezaevinin öyküsünü dinleyebilirsiniz. Hapishanenin bir başka ilginç yanı 12 Maymun filminin bir kısmının burada çekilmiş olması.


Kültür ve Eğlence


Philadelphia’daki bir başka cazibe merkezi Longwood Bahçeleri. Bonsai, orkide alanları ve çocuklar için özel olarak tasarlanmış bahçeleri görülebilir. Kürek sporu oldukça yaygın olarak yapılıyor. Schuylkill nehri boyunca yerleşmiş çok sayıda kürek kulübü bu olanağı sunuyor.

Independence Hall bir zamanların hükümet konağı ve Independence National Historic Park’ın en önemli parçası. Amerika’nın simgelerinden olarak görülen bina 2001 saldırılarından sonra daha sıkı korunuyor. Market Street ve 6.cadde üzerindeki ziyaretçi merkezinden alınan biletlerin yanı sıra yoğun bir tarama sonrası tarihi alan gezilebiliyor.

City Hall, ABD’deki en büyük yerel hükümet binası. Yapımına 1901’de başlanan binanın bitmesi tam 34 yıl sürmüş. Duvar işçiliği ürünü bina aynı zamanda dünya üzerinde tümüyle tuğladan yapılmış en geniş yapı. Philadelphia'nın en uzun yapısı olma özelliğini ise 1987’de yitirmiş.

Fairmount Water Works, Amerika kentleri arasında ilk kez su toplayan işleyen dağıtım noktası. Schuylkill nehrinden su pompalayıp dağıtan su işlerinin kuruluş tarihi 1811. Tepe üzerindeki toplama noktasında bugün Philadelphia Museum of Art bulunuyor. Ayrıca bir başka müzede su sisteminin tarih boyu ve şimdi asıl çalıştığı sergileniyor.


Yeme İçme


Philadelphia restoranları 1970 yılından sonra tam bir Rönesans yaşamış. Göçmen Asyalı ve Afrikalıların şehre gelerek kazandırdığı hatırı sayılır sayıda restoran bulunuyor. Drexel ve Pennsylvania üniversitelerinin içinde bulunduğu Universit City’deki, geniş öğrenci kitlesine hitap eden ucuz yemek noktaları bir başka seçenek.

Chestnut ve Walnut hemen her türden restoran sunuyor. Philadelphia’nın ünlü cheesesteak’lerinden yemek için en doğru yer 9. Cadde ve Passyunk Avenue. Son dönemlerde Güney Philly, Asyalı ve Meksikalı göçmenlerin yerleştiği bir yer oldu. Pekin Ördeği yemek isteyenler de 9. Cadde’ye gidebilir. Göçmenlerin taşıdıkları diğer mutfak alışkanlıkları da tadılabilir. Fairmount Su İşleri’nde Schuylkill nehrine hakim bir restoran da bunuyor.


Alışveriş


The Reading Terminal Market ülkedeki en büyük kapalı çiftçi pazarı. Mandıra sahibi bir süt satıcısından yerel bir şarap satıcısına ya da Taylandlı bir dükkân sahibine kadar çok farklı insanı ve ürünü bulabilirsiniz. 9. Cadde pazarı ya da diğer adıyla Italian Market ve pek çok dükkanın bulunduğu Doğu Passyunk caddesi önemli alışveriş noktaları.

Orlando Şehir Rehberi

Orlando Şehir Rehberi


Amerika birleşik Devletleri (ABD)’nin 50 eyaletinden biri olan Florida, ABD’nin güneydoğusunda yer alır. Florida’nın merkezinde bulunan Orlando, bulunduğu eyaletin en önemli kentlerinden biridir. Resmen 1885 yılında kent olmuştur. Orlando, dünyanın eğlence parkları (theme park) başkentidir. Florida’nın teknoloji kentlerinden biri olmasının yanında dijital medya ve biyomedikal alanlarında merkezi bir öneme sahiptir. Mickey Mouse (çizgi film kahramanı) ve Walt Disney World gibi eğlence parklarıyla özdeşleşmiştir.


Gezilebilecek Yerler


Florida’nın en önemli turizm kenti olan Orlando, ABD’nin en popüler turizm bölgelerinden biridir. Elverişli iklim koşullarının varlığı, bu eğlence parkları dünyasına yılın herhangi bir döneminde tatil ya da gezi amaçlı olarak uğramayı mümkün kılmaktadır. Dünyaca ünlü turistik ve eğlence alanları, büyülü Orlando atmosferinin her yıl milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamasında önemli rol oynar.

Buena Vista Gölü boyunca yer alan Walt Disney World Eğlence Parkı, adeta apayrı bir kenttir. Magic Kingdom, Epcot, Animal Kingdom ve Disney MGM Stüdyoları, burada bulunan dört önemli eğlence parkıdır. Ayrıca burada; üç su parkı, alışveriş merkezleri, çok sayıda otel, restoran, tıp merkezleri ve ulaşım sistemleri bulunur.

Orlando, Disneyland’in yanı sıra, ziyaretçileri cezbeden çok sayıda mükemmel alana ev sahipliği yapar. Buena Vista Gölü’ndeki Disney parkları ile kent merkezi arasındaki bölüm olan Sea World (Deniz Dünyası), en önemli turizm noktalarındandır. Burada bulunan Sea World Adventure Park (Deniz Dünyası Macera Parkı); yunus balıkları ile balinaların şovlarına, zengin akvaryumlara ev sahipliği yapar.

Universal Orlando eğlence kompleksi, Universal Stüdyoları ve Islands of Adventure (Macera Adaları)’a ev sahipliği yapar. Islands of Adventure, Orlando’daki en iyi eğlence parkıdır. Burada bulacağınız ve beş farklı adadan sunulan heyecan verici şovlar, benzersiz eğlenceler ve büyüleyici alanlar, hafızalara kazınacak cinstendir. Universal Stüdyoları, film stüdyoları ve eğlence parkıyla ön plana çıkar.

Sea World’e bitişik olan Discovery Cove, günde 1,000 ziyaretçiyle sınırlı mükemmel bir eğlence parkıdır. Egzotik plajlar, olağanüstü deniz alanları ve sıradışı hayvan türlerini barındırır.

Wet’n Wild, Orlando’nun en iyi su parklarından biridir. Sayısız cazibeye sahip bu eğlence parkı, çok sayıda aktiviteye imkan tanır. Su üstünde gezmek, kıvrım kıvrım dönen akıntılar, muhteşem havuzlar, sörf alanları, su kenarı alanları ve çok daha fazlasını bulabileceğiniz bir yerdir. 



Kültür ve Eğlence


Orlando kültürü, dinamik bir tabiata sahiptir. Kentte, çok sayıda sanatsal ve eğlendirici aktivite düzenlenir. Orlando’nun benzersiz kültür mekanları, en iyi sanatsal ve kültürel üretimlerin yapıldığı sahnelerdir.

Vineland Caddesi’nde yer alan Central Florida Ballet (Merkezi Florida Balesi), kentin her tarafında mükemmel üretimler yapmaktadır. Bob Carr Sahne Sanatları Merkezi; opera, bale ve tiyatro performanslarının ortaya konduğu yerlerin başında gelir. Orlando UCF Shakespeare Festivali, yıl boyunca Rita Lowndes Shakespeare Merkezi’nde klasik müzik performansları sergiler. Orlando Bilim Merkezi, burada yer alır.

Walt Disney World’ün batısında bulunan Cirque du Soleil, dünyanın en ünlü sirk topluluğudur. Universal Studios Orlando’ya bitişik bulunan Islands of Adventure (Macera Adaları), benzersiz tecrübeler yaşayacağınız bir yerdir. Karikatür kutlamaları, özel sinema efektleri ve çok daha fazlasını burada bulacaksınız.

Orlando, 24/7 bir kutlamalar ve festivaller kentidir. Church Street Station (Kilise Caddesi İstasyonu) Noel Kutlamaları, Winter Park (Kış Parkı) Plaj Festivali, Cinco De Mayo Festivali, Orlando Fringe Festivali, Yerli Amerikalılar Festivali, Orlando Film Festivali ve Orlando Bira Festivali, kentte düzenlenen kültürel aktivitelerden sadece birkaçıdır.

NBA Basketbol Takımı Magic Orlando, Walt Disney’da bulunan Animal Kingdom Eğlence Parkı’ndaki sıradışı yaratıklar, Discovery Cove’un yunus balıkları ve kentin capcanlı gece hayatı, macera dolu ve çok yönlü kent yaşamından küçük örneklerdir. 
 


Yeme İçme


Dünyanın eğence parkları başkenti olarak bilinen bu parlak kent, dünya fast-food endüstrisinin merkezidir. Kentin dört bir yanında, hazır yiyeceklerin servis edildiği mükemmel mekanlar bulursunuz. Kent mutfağı, fast-food çılgınlığından çok daha fazlasını barındırır. Uluslararası mutfaktan örnekler pişiren kalifiye şefler, damak tadınıza uygun neffis lezzetler sunar. Kentteki meyve bahçelerinden üretilen ıhlamur, limon, greyfurt gibi çok çeşitli ürünler, lezzetli garnitürler ve harikulade tropikal içeceklerin hazırlanmasında kullanılır. Orlando, Florida’nın kış sebzeleri merkezidir. Eğlence parklarındaki benzersiz lezzet ziyafetleri, mükemmel anların yaşanması anlamına gelir. 
 

Alışveriş


Ailelerin ve çocukların aradıkları her şeyi bulduğu bir kentte, sıradan bir alışveriş dünyasından bahsetmek mümkün değildir. ABD’nin en hızlı büyüyen perakende pazarlarından biri olan Orlando, çok zengin bir alşıveriş kültürüne ev sahiplği yapar. Dokuz büyük alışveriş merkezi, üç toptan satış merkezi, özel mağazalar, tasarım butikleri, çocuk mağazaları, benzersiz hediyelik eşyaların satıldığı dükkanlar, kısacası arzu ettiğinizden fazlasını bulacağınız bir alışveriş cennetindesiniz.

Insanı hayrette bırakan alışveriş merkezleri, hem kadın hem de erkek giyimi için en mükemmel yerlerdir. Festival Bay Alışveriş Merkezi, Florida Alışveriş Merkezi, Mall At Millenia, Orlando Premium Outlets (toptan satış merkezi) ve Prime Outlets (toptan alışveriş) gibi kentin başlıca alışveriş mekanları, binlerce dükkan ve mağazaya ev sahipliği yapar.

Universal CityWalk, kentin hediyelik eşyalar satan dükkanlar barındıran en iyi yeridir.

New York Şehir Rehberi

New York Şehir Rehberi


New York Amerika Birleşik Devletleri'nin en popüler şehridir. New York için ayrıca “Hiç uyumayan şehir” veya “Büyük Elma” da denmektedir. Şehir beş bölgeden oluşur. Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens ve Staten Adası olarak adlandırılan bu bölgelerin toplam nüfusu 8.1 milyondur. 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana dünya finansal piyasalarının merkezi olan New York, ünlü ve etkili borsası ile finans kurumlarına da ev sahipliği yapmaktadır.


Gezilebilecek Yerler


Amerika'nın en belirgin özelliklerinden olan ve insanda büyük merak uyandıran çok yönlülük, çok kültürlülük, moda gibi niteliklerin tamamını sadece New York’ta bir arada bulabilirsiniz. Eğer New York’a ilk gelişinizse Empire State ve Chrysler binaları, Özgürlük Anıtı, Rockefeller Merkezi, Times Meydanı, Bronx Hayvanat Bahçesi, Staten Island Feribotu, Brooklyn Köprüsü ve diğer bütün ünlü yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz. Daha önce New York'ta bulunduysanız daima keşfedilmeyi bekleyen bir mahalle, daha önce gitmediğiniz bir restoran, bir Broadway şovu, Blockbuster müzesi veya kaçırılmaması gereken kültürel ya da sportif bir aktivite mutlaka bulursunuz.

New York kent metrosu New York Şehri Transit Otoritesi tarafından işletilir. New York Transit Otoritesi Metropol Ulaşım Otoritesi'nin (MTA) bir üyesidir. Otobüs hatlarıyla beraber dünyanın en geniş ulaşım ağına sahip şehrin bildirilmiş 468 yolcu istasyonu bulunur. 656 mil (1056km) gelir getiren hat ve 842 mil gelir getirmeyen hat ile hizmet vermektedir. 3700 otobüsü, 714 mil uzunluğundaki metro hattı, 12.000 taksisi ve limuzini ve sayısız tali yolu ile New York'u dolaşmak bir meltem esintisi gibidir. Ayrıca feribotlar, helikopterler, bisikletler, Amtrak ve kısa mesafe raylı servisleri mevcuttur. New York adeta düz ve yürüyen bir şehirdir.


Kültür ve Eğlence


Central Park

Bu park New York'un Manhattan Bölgesi yakınlarında büyük bir parktır (3.41km2, 4 km x 800m’lik bir dikdörtgen). Yıllık yaklaşık 25 milyon ziyaretçisiyle Birleşik Devletler'in en çok ziyaret edilen parkıdır. Sinema filmlerine ve TV programlarına konu olması onu dünyanın en ünlü şehir parklarından biri haline getirmiştir.


SoHo

Yaklaşık çeyrek mil karelik alanı ile içerisinde 250 sanat galerisi, 4 müze, yaklaşık 400 restoran ve 100 mağazayı bulundurmaktadır.


Greenwich Köyü

Burada her türlü mücevher, aksesuar, modayı belirleyen kıyafetler ve mevsimlik giysileri bulmanız mümkündür.


Harlem

Harlem'in Uptown bölümünde evler ve işler yeniden yapılandırılmaktadır. Harlem'in yeni Rönesans'ının merkezi 125. Cadde'dir. Yaklaşık 265.000 m2 büyüklüğünde bir perakende satış ve eğlence kompleksi olan Harlem USA, 125.Cadde ile Frederick Douglass Boulevard'ın kesiştiği noktada bulunmaktadır. Malcolm Shabaz Harlem Pazarı’nda Afrika elbiseleri, enstrümanları ve el işleri satılır.


Brooklyn

İskontolu fiyatlarla kadınlara özgü mevsimlik moda giyiminin satışının gerçekleştiği yaklaşık 9.300 m2 büyüklüğündeki Aaron's, uğramanız gereken yerler arasındadır. 1941 yılından beri açık olan Kleinfeld, dünyanın en geniş Avrupa ve Amerika'ya özgü düğün ve gece elbiseleri koleksiyonuyla göze çarpar.


Yeme İçme


New York bir oburun rüyalarında yaşattığı kentlerden biridir. 20.000 çeşit yiyecekle alternatifler neredeyse sınırsızdır. 50 yıl boyunca öğle yemeğinizi her gün farklı bir restoranda, sosisten jambona ve kaşarlı şinitzele kadar çok farklı lezzetleri tadarak yiyebilirsiniz.

New York çok sayıda kaliteli restorana sahiptir. Fransız, İtalyan, Çin dahil olmak üzere çok sayıda restoranıyla alternatifi bol bir şehir olan New York'tan bir restoran seçin ve eğlenmenize bakın.


Alışveriş




New York alışveriş yapmak isteyenler için bir cennettir. Büyük mağazalar veya küçük butiklerde almak istediğiniz her şeyi bulmanız mümkündür. Dünyanın her köşesinden herhangi bir şeyi burada bulabilirsiniz.

Macy's Herald Square, dünyanın en büyük mağazası, New York'un en ünlü perakende satış ikonlarındandır. Her yıl burada düzenlenen Şükran Günü Şöleni ile bilinmektedir.

Bloomie's olarak bilinen Bloomingdale's onlarca yıldır Pazar öğleden sonralarının “gör ve görün” mekanı özelliğini korumaktadır.

Saks Fifth Avenue, 1924 yılında açılmış olup Rockefeller Merkezi'nin karşı caddesinde bulunmaktadır. Zamanla en iyi bay ve bayan koleksiyonları, spor giysileri, ayakkabılar, aksesuarlar, kozmetik ürünleri, güzel kokular, mücevher satılan ve 62 mağazadan oluşan bir yer halini almıştır.

Fifth Avenue
Birçok ziyaretçi için Fifth Avenue 50. caddeden 59. caddeye kadar yayılan en çok görülmesi gereken alışveriş yeridir. Pahalı butiklerle dolu bu yerde üst düzey butikler, çok iyi bilinen alışveriş zincirleri ve yerler bulunur.

Minneapolis Şehir Rehberi

Minneapolis Şehir Rehberi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin kuzeyinde Minnesota'nın doğu bölümünde yer alan Minneapolis, Minnesota Eyaleti'nin bir kentidir. Mississippi Nehri'nin her iki yakasında yer almaktadır. Tarihinde dünyanın un başkenti olmuş olan kent, parkları ve gölleri ile insanı afallatır. “Göller Kenti” ve “Değirmen Kent” adlarını da almıştır.


Gezilebilecek Yerler

Gölleri, park sistemleri, sulak alanları, yerel abideleri, kültür hazineleri ve Mississippi Nehri'nin her iki yakasında yer alan sevimli semtleri ile insanı cezbeden bir kenttir.

Nehir üzerinde yükselen gökdelenler mükemmeldir. Büyük Kuzey Demir Yolu'nun mimarına ait olan James J Hill Evi, oldukça görkemlidir. 1891 yılında inşası tamamlanan bu yapı, cam pencereleri ve kristal avizeleriyle insanı kendine çeker.

Metropol kentin merkezinde yer alan Minnesota Devlet Kapitolü, 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş İtalyan Rönesans mimari tarzında bir yapıdır. Çeşitli mermerler, granitler ve kum taşlarından yapılmış bir mimaridir. Bir tepe üzerinde yer alan Saint Paul Katedrali, ABD'deki en büyük kiliselerden biridir. Bu mimari harika, Minneapolis ve Mississippi Nehri'nden muhteşem manzaralara şahitlik eder.

Minneapolis'te 10,000'in üzerinde göl bulunur. Bisiklet ve yürüyüş patikaları bulunduran Chain of Lakes (Göller Zinciri), çok sayıda park ve birbirne bağlı göllerden meydana gelir. Cedar Gölü, Harriet Gölü ve Calhoun Gölü, bu bölgede bulunan çarpıcı göllerdendir. Chain of Lakes bölgesi, Grand Rounds'un bir bölümüdür.

Grand Rounds, kenti çevreleyen yedi semtten oluşan coğrafik bir çemberdir. Minneasota, 90,000 mil uzunluğunda sahil boyuna sahiptir. 



Kültür ve Eğlence


Minneapolis, ülkenin en önemli sanat ve kültür noktalarındandır. Çok sayıda sanat merkezi, müze ve galeri, zengin müzik birikiminin yanı sıra ülkenin oldukça değerli tiyatrolarına ev sahipliği yapan bir kenttesiniz. Onlarca tiyatro ve yüzü bulan tiyatro şirketinin dünya standartlarında muhteşem performanslar ortaya koyduğu bir kenttir. Zengin su ve doğa yaşamı, çok yönlü gece hayatı, Minneapolis'i dünyanın gözde eğlence merkezlerinden biri haline getirir. Kent, en iyi tiyatroların yer aldığı bir kenttir.

Gurhrie Tiyatrosu, Theatre de la Jeune Lune, Çocuk Tiyatrosu Şirketi, Chanhassen (Dinner) Akşam Yemeği Tiyatrosu, birkaç örnektir.

Hennepin Tiyatro Semti; Devlet Tiyatrosu, Orpheum ve Pantages tiyatrolarına ev sahipliği yapar. Orkestra Salonu'nda sahne alan Minneasota Orkestrası ve Ordway Tiyatrosu'nda sahne alan Minneasota Operası, dünyaca ünlüdür. Minneapolis Sanat Enstitüsü, Walker Sanat Merkezi, Weisman Sanat Müzesi, Değirmen Kenti (Mill City) Müzesi ve Minneasota Bilim Müzesi, kentin önemli kültür hazinelerindendir.

Minneapolis, başta Oktoferbest ve Rönesans Festivali olmak üzere dört mevsim sayısız festivalin düzenlendiği bir kenttir. Fringe Festivali, Uptown Sanat Fuarı, Minnesota Devlet Fuarı, Taste of Minnesota, Kış Karnavalı ve Minneapolis Aqquatenial, kentte kutlanan popüler fuarlardan örneklerdir.

Minneapolis'in on binlerce kilometre uzayan sahili ve geniş doğal alanları, çeok çeşitli doğa ve su aktivitelerinin yapılmasına olanak tanır.


Yeme İçme


Dört farklı mevsimin bütün nimetlerine sahip Minneapolis, yerel ürünlerin önemli bir yer tuttuğu yerel mutfağı ve dünya mutfaklarından sunulan lezzetler ile cazip bir kenttir. Kentte bulunan şarap ve birea mekanları zengin bir içecek menüsüne sahiptir. Yerel tatalar, hem ruhu hem de bedeni besler. Kente çok yakın bölgelerde, bütün yerel çiftlik ve tarım ürünlerinden tadabilir berrak göllerim taze balıklarından yiyebilirsiniz.

Organik ürünler, tere yağı, peynir, soslar ve daha neler neler... Minneasota, doğanın beslediği bir kenttir. Bal tadında elmalar, mantarlar, pırasalar ve temiz göllerin ürünü balıklar... Yerel Çiftlik Pazarları ve Minneapolis restoranları, sizleri büyüleyecek. Bu kadar özgün bir mutfağa daha önce rastlamadınız. 
 


Alışveriş


Minneapolis'in alışveriş dünyası, insanın başını döndürür. Bu dünyanın benzersizliğine inanmak için mutlaka bu kente gelmelisiniz. Farkıl semtlerde yer alan butikler, muhteşem perakende dükkanları, büyük alışveriş merkezleri ve outletler, çok sayıda gençlere hitap eden tasarım mağazaları ve yaratıcı bir endüstri, akla gelebilecek ve hatta hiç düşünülmeyecek alternatifler sunar.

Mall of America (Amerika Alışveriş Merkezi), ülkenin en büyük eğlence ve alışveriş kompleksidir. 1956 yılında açılan Souhtdale, ülkenin ilk alışveriş merkezidir. Ünlü markaların önemli yer tuttuğu bir kenttesiniz. Uptown (Yukarı Kent), hip hop tarzların ve sıra dışı ürünlerin sunulduğu dükkanları ile bilinir. Kent merkezinde yer alan Nicollet Alışveriş Merkezi; moda butikleri, dünya standartlarında perakendeciler ve popüler alışveriş zincirleri ile ön plandadır. Grand Avenue (Büyük Bulvar), yerel dükkanlar bulabileceğiniz ideal bir yerdir.

Lake (Göl) Caddesi, Linden Hills ve Franklin Bulvarı, kentin popüler alışveriş alanlarındandır. Göl Caddesi, dünyaca bilinen tasarımlara sahip Midtown Global Pazarı'na ev sahiplği yapar.

Miami Şehir Rehberi


Miami Şehir Rehberi


Florida Eyaleti'nin önemli kentlerinden Miami, Güneydoğu Florida'da, Florida Everglades ve Atlantik Okyanusu arasındaki Biscayne Körfezi üzerindedir. Latin Amerika'ya Geçiş Kapısı olarak bilinen Sihirli Kent, Latin Amerika ülkelerine ait işletmelerin merkezlerine ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin en önemli iş merkezlerinden biri olan Miami, gelirinin büyük bir bölümünü turizmden elde etmektedir. Kentin hayvanlar alemi, bitki örtüsü ve plajları baş döndürücüdür. Miami, güneş altında parlayan bir kenttir.

Gezilebilecek Yerler

Tarihi eserleri, yerleşim alanları ve kente dağılmış ihtişamlı villalarının yanında Miami, doğal harikalarıyla insanın aklını başından alır. Kilometrelerce uzanan plajları, hayvan ve bitki parkları, benzersiz

Everglades Ulusal Parkı (Çimen Nehri) ile büyüleyici bir atmosfere sahiptir.

Art Deco Tarihi Bölgesi (Art Deco Historic District), en büyük 20. Yüzyıl Ulusal Resmi Tarihi Bölgesi (20th Century National Register Historic District)'dir. Bu semtte, 1920'li, 1930'lu ve 1940'lı yıllara ait 800'ün üzerinde yapı bulunur.

Coconut Grove'da bulunan Vizcaya Müzesi ve Bahçeleri, değerli bir İtalyan Rönesans tarzı villadır. 15. ve 19. yüzyıllara ait mobilya, tablo ve dekoratif çalışmaların yanı sıra villanın sahile bakan bölümlerinde muhteşem bahçeler, büyüleyici fıskiyeler, şık havuzlar, kanallar ve çok sayıda patika bulunur.

Miami, ülkenin iki ulusal parka sahip tek kentidir. 1.5 milyon akrelik nadir ve olağanüstü bir eko sistem üzerinde bulunan Everglades Ulusal Parkı, yok olmaya yüz tutmuş çok sayıda hayvan türüne ev sahipliği yapar. Amerika timsahı, Florida panteri gibi türler bu parkta yaşar. Biscayne Ulusal Parkı, önemli bir bölümü suyla kaplı bir harikalar diyarıdır. Bu parkta zümrüt gibi adalar, mercan kayalıkları ve akvaryumlar yer almaktadır. Bu parklar, dışarıda eğlenmek isteyenler için birebirdir.

Downtown'da yer alan Balta Girmemiş Papağan Adası (Parrot Jungle Island), dünyanın her tarafından az bulunan kuşlar ve diğer hayvan türlerini barındırır. Bu tropikal ada orangutan, timsah, kaplan gibi hayvanların yanı sıra çok çeşitli aktiviteler, alışveriş ve eğlence imkânlarıyla da popüler bir yerdir.

Miami Kenti Hayvanat Bahçesi, ülkenin en önemli hayvanat bahçelerindendir. Burası Asya, Afrika, Avusturalya, Güney ve Kuzey Amerika gibi yerlere özgü toplam 1.300 hayvana ev sahipliği yapar.


Kültür ve Eğlence


Hedonizme yaklaşan bir eğlence yaşamı ile ön plana çıkan Miami, zengin bir sanatsal ve kültürel birikime sahiptir.

Bitmez tükenmez kültür ve eğlence etkinlikleri, dinamik ve etkileyici bir günlük yaşamın kent sosyal yaşamına damga vurmasına yol açmaktadır.

Miami, çığır açan tiyatro ve diğer sahne sanatlarıyla dudak ısırtan bir kenttir. Aktörler Tiyatrosu (Actor's Playhouse), Jackie Gleason Tiyatrosu ve Coconut Grove Tiyatrosu, Miami'nin mükemmel tiyatro dünyasından birkaç örnektir. Mucize Tiyatrosu (Miracle Theater)'nda yer alan Aktörler Oyunevi, yetişkinler ve çocuklar için profesyonel performanslara ev sahipliği yapar.

Miami, klasik ve çağdaş üretimlerden büyük opera performanslarına, dünyaca ünlü starların başını çektiği müzik alternatifleri sunan bir kenttir.

Birleşik Devletler Chopin Vakfı, halka açık klasik müzik konserleri sunmaktadır. Sahne Sanatları Karnaval Merkezi'nde sahne alan Büyük Florida Operası ve Sahne Sanatları Broward Merkezi, kentin başlıca kültür merkezlerindendir. Günbatımı Merkezi'nde sahne alan Miami Senfoni Orkestrası, Amerikan, İspanyol ve Avrupa tarzında sözlü müzik performanslarını sahneye koyar.

Güney Plajı'nda yer alan Miami Kent Balesi, kentin görülmesi gereken en önemli değerlerindendir. Bu dünya çapında takdir toplayan bale topluluğu, Efsanevi dansçı Edward Villella yönetiminde klasik ve çağdaş performanslar ortaya koyar.

Miami, sahip olduğu çok sayıda sahne sanatları merkezinin yanı sıra günün her anı eğlencesiyle ön planda olan bir kenttir. Miami Karnavalı (Mart ayının başı), kentin en büyük kültürel etkinliğidir. Uluslararası Hispanic (ABD'de yaşayan İspanyol ve Latin Amerikalılara verilen ad) Tiyatro Festivali (Mayıs-Haziran), Miami Reggae Festivali (Ağustos), Miami Kitap Fuarı (Kasım), kentin en önemli kültürel organizasyonlarındandır. Her yıl yüzlerce yazar ve yüzbinlerce ziyaretçi Miami'de düzenlenen kitap fuarına akın etmektedir.

Miami plaj kültürü, botanik ve doğal harikalar, gece hayatı, zengin kent eğlence yaşamının en önemli parçalarıdır. Fotoğrafik ve egzotik manzaraların damga vurduğu tabiat ve su alanlarının eşlik ettiği Miami plajları, büyüleyici eğlence ve spor alanlarıdır. Hava gösterileri, dalış, kayak, takım sporları gibi sportif faaliyetlere imkân tanıyan bir kenttesiniz. Güneş gökyüzünün ardına gizlendikten sonra, Miami'de bulunan dans kulüpleri ve salonları, sıcak okyanus meltemleri eşliğinde misafirlerini eğlendirir. Bu mekânlar eğlenmeyi sevenler için vazgeçilmez yerlerdir.


Yeme İçme


Eğlencenin doruklarda yaşandığı bir kentten bahsediyorsanız aynı kentin mutfak kültürünün baş döndürücülüğüne şaşırmamalısınız. Her kategoriden mekânın tüm dünya mutfaklarından örnekler sunduğu Miami mutfağı; iştah kabartan lezzetler, büyüleyici malzemeler ve muhteşem tatlardan oluşan bir zenginliğe sahiptir. Zengin Latin Amerika mutfağı ve Karaip fasulye yemeklerinin ön planda olduğu kent mutfağı, dünya mutfağından her tada ve cebe hitap eden örneklerle doludur.


Alışveriş


Miami, alışveriş severler için cennetten bir köşedir. Bu kentin alışveriş dünyasında tasarım giysiler ve moda üretimlerden günlük kıyafetlere her şeyi bulabilirsiniz. Alışveriş merkezleri, Miami plajları, butikler, özel mağazalar, pazarlar ve diğer alışveriş yerleri sizlere sınırsız alternatifler sunmaktadır.

Havaalanı yakınlarında bulunan Dolphin Alışveriş Merkezi, bir alışveriş, eğlence ve yemek kompleksidir. Burada 240 outlet, dükkânlar ve özel alışveriş mekânları bulunur.

Bal Limanı Dükkânları, moda tasarımların satıldığı büyüleyici mekânlardır. Tasarım butiklerden oluşan bu yerde dünyaca ünlü moda markalarını bulabileceksiniz.

Kentin kuzeyindeki Opa-locka/Hialeah Pazarı, Güney Florida'daki en büyük pazarlardan biridir. Burada 1.200' ü aşkın toptancı ve perakendeci bulunur.

Los Angeles Şehir Rehberi

Los Angeles Şehir Rehberi

Güney Kaliforniya'da Pasifik Okyanusu boyunca uzanan Los Angeles, kentsel bir yayılım gösterir.

Kaliforniya Eyaleti'nin bir kenti olan Los Angeles, Birleşik Devletler'in en kalabalık 2. kentidir.

Melekler Şehri olarak anılan Los Angeles, rüyalar üzerine inşa edilmiş bir kenttir.

Los Angeles, Hollywood Şöhretler Kaldırımı ( Hollywood Walk of Fame) ile ışıltılı Hollywood rüyası, su fiskiyeleriyle insanı hayran bırakan park ve bahçeler rüyası, Beverly Hills ve Bel Air'deki gösteriş rüyası, Santa Monica ve Malibu'daki benzersiz plajlar rüyası, Disneyland fantazi dünyasının yaşattığı rüya ve her yönüyle dünya standartlarının üzerindeki kaliteli ve canlı yaşam rüyasından meydana gelen bir kenttir. Los Angeles Dünyanın Eğlence Başkenti'dir. Bu durum, Hollywood bölgesinin ve kentteki eğlence mozaiğinin doğal bir sonucudur.

Gezilebilecek Yerler


Ülkenin batısında yer alan Los Angeles, Amerikan rüyasının doğuşunu simgeler. Her yıl milyonlarca insan Los Angeles'ın dünyaca ünlü plajlarını, ünlü tarihi eserlerini, eğlence yerlerini, sıra dışı müzelerini, muhteşem park ve bahçelerini görmek ve dünya çapında ün sahibi film starlarının ayak bastığı yerlerden geçmek için bu kente akın eder.

Kent merkezinin kuzeydoğusunun batısında yer alan Hollywood semti, tüm dünyada Amerikan film ve televizyon endüstrisi olarak bilinir. Sinema endüstrisinin tarihi merkezi Hollywood Bulvarı, kent için önemli tarihi eserlere ve müzelere ev sahipliği yapar.

Ünlü Şöhretler Kaldırımı (the Walk of Fame), 2.500 şöhretin onurlandırıldığı ve saygıyla anıldığı yerdir.

Hollywood Universal Stüdyoları (Universal Studios Hollywood), dünyadaki en büyük film stüdyosu ve eğlence parkıdır. Kentteki en önemli turistik değerlerden biridir.

Anaheim'de bulunan Disneyland Eğlence Parkı, dünyanın en iyi eğlence parklarındandır. Adventureland, Frontierland, Fantasyland, Tomorrowland, New Orleans Square, Mickey's Toontown and Critter Country ve High-sugar fun olmak üzere yedi bölümden oluşur.

Kent merkezinde yer alan Los Angeles Sanat Müzesi (Los Angeles County Museum of Art), ülkenin en iyi sanat müzelerinden biridir. Bu müzenin zengin koleksiyonunda dünyanın dört bir yanından heykeller, sanat çalışmaları ve fotoğraflar bulunur.

17 km2'lik Griffith Parkı, Los Feliz ilçesinde yer alan büyük bir halk parkıdır. Burada çok sayıda tarihi eser ve eğlence alanı bulacaksınız. Elsian Parkı, kentin diğer önemli parklarından biridir. Adını Los Angeles'ın bir ilçesinden alan Elsian, kentin en eski parkıdır.

Kültür ve Eğlence


Dünyanın Eğlence Başkenti, sahne sanatları ve gece hayatı ile insanın başını döndürür. Birbirine benzemeyen ve her biri bir kenti andıran semtler, plaj kültürü, Los Angeles'ı dünya eğlencesinin merkezi yapmıştır.

Los Angeles, dünyanın en önemli sinema ve film merkezidir. Her yıl milyonlarca insan, Şöhretler Kaldırımı gibi film sektörüyle ilgili önemli yerleri görmek için Hollywood'a akın eder. Binlerce starın anısının yaşatıldığı Şöhretler Kaldırımı, Hollywood Bulvarı boyunca uzanır. Grauman Hollywood Bulvarı'nda yer alan Çin Tiyatrosu, ünlü bir sahne sanatları merkezidir. Tiyatronun dış avlusunda duran çimento bloklar, birçok Hollywood starının el yazısını, ayak izlerini ve imzasını taşır.

Walt Disney Konser Salonu'nda sahne alan Los Angeles Filarmoni Orkestrası, dünyanın en iyi orkestralarındandır. Dorothy Chandler Pavilion'nda bulunan Los Angeles Operası, görkemli opera örneklerinden biridir. Highland Avenue'da yer alan Hollywood Bowl, açık hava yaz mekanıdır. Los Angeles Filarmonik konserleri, caz ve pop sanatçılarının ortaya koyduğu performanslar, burayı bir müzik mabedine dönüştürür.

Şehir merkezinde yer alan Sahne Sanatları Merkezi, dört tiyatroyu bünyesinde barındıran bir müzik merkezidir. Çoğu sahne sanatları performansları bu muhteşem komplekste sahnelenir. Bu merkezde bulunan Ahmanson Tiyatrosu, büyük çapta klasik müzik örneklerinin sunulduğu bir yerdir.

Los Angeles Panayırı (LA County Fair; Eylül), dünyanın en büyük panayırlarındandır. Müzik, at yarışları, yerel mutfaktan lezzetli örnekler ve daha birçok aktiviteye sahne olan bir organizasyondan bahsediyoruz. AFI-LA Festivali (Kasım), dünyanın en büyük film festivallerinden biridir. Coachella Vadisi Müzik Festivali (Nisan-Mayıs), en son müzik tarzlarının çalındığı bir etkinliktir.

Dünya eğlencesine başkentlik yapan bir kentte gece hayatının nasıl yaşandığını tahmin etmeniz zor olmasa gerek. Gece kulüpleri, tasarım barları, kabareler, canlı müzik mekanları, ağır metal, rock, caz ve blues müzik tarzlarının inlettiği müzik mabedleri, komedi kulüpleri ve dünya tiyatrosuna öncülük eden sahne sanatları merkezleri, sanki insanları eğlence sarhoşu yapmak için kurulmuş bu kentin her tarafında hizmet vermektedir.

Plaj eğlenceleri, Los Angeles eğlence hayatının mihenk taşlarındandır. Kentin, Pasifik Okyanusu boyunca uzanan 120 km2'lik bir sahili vardır. Santa Monica, Venice ve Manhattan plajları, kentin en popüler plajlarıdır. Zuma ve batıya doğru uzanan plajlar, aileler için ideal yerlerdir.


Yeme İçme


Los Angeles mutfağı, kentin eğlence yaşamının vazgeçilmez parçalarından biridir. Kozmopolit bir mutfak kültürüne sahip olan Los Angeles, bulundurduğu sayısız lezzet türüyle ülkenin batı kıyısının en büyük mutfağına sahiptir. Aklınıza gelebilecek tüm kategorilerden restoranların ve diğer mekanların sunmuş olduğu her türlü yerel, ulusal ve uluslararası lezzetler, baş döndürücü özelliktedir. Zengin bir lezzet menüsüne sahip Los Angeles lezzetler dünyası, midesine düşkün olanların kesinlikle kaçırmayacakları bir kenttir. Los Angeles'ın üzüm bağlarından üretilen şarabı tatmadan kentten ayrılmamalısınız.

Kent merkezi Los Angeles mutfağının kozmopolit yönünü yansıtırken, Hollywood'un batı bölümü (özellikle ünlü Sunset Strip), parti restoranlarıyla doludur.

Alışveriş


Yıldızlar dünyası Los Angeles, modaya uygun ve zevkli alışveriş merkezleri, özel butikler ve büyük mağazalarla doludur. Kentin her tarafına yayılan alışveriş merkezleri ve dükkanların yanı sıra Los Angeles, farklı kültürlere sahip semtlerin bir yansıması olarak çok sayıda etnik alışveriş merkezine ev sahipliği yapar. Chinatown, Little India, Olviera Caddesi, Koreatown ve Japantown, bu tür yerlere birkaç örnektir.

Martel ve La Brea caddeleri arasında yer alan ve kentteki alışveriş merkezlerinin merkezi Beverly Bulvarı, zengin dükkanlarıyla dikkatleri çeken Golden Triangle, Los Feliz Caddeleri, tasarım butikleriyle ünlü Prada Epicentorare, kentin en önemli alışveriş caddelerindendir.

Los Angeles'ın çiftçi pazarları (the farmer's markets), taze ve organik ürünlerin satıldığı popüler yerlerdir. Hollywood pazarı ve Santa Monica pazarı, bu tür yerlere en iyi örneklerdir.

Las Vegas Şehir Rehberi

Las Vegas Şehir Rehberi



Las Vegas, Nevada Eyaleti'nin en kalabalık nüfusa sahip bir kentidir (Amerika Birleşik Devletleri 50 eyaletten oluşur.) Clark County (Clark Vilayeti)'de yer alan Las Vegas Amerika Birleşik Devletleri (USA)'nin ve tüm dünyanın kumar merkezidir. Las Vegas dünyanın eğlence merkezi olarak nitelendirilmektedir. Kentin göz kamaştıran imajı Las Vegas'ın çok sayıda ünlü film ve programlarda dekor olarak kullanılmasını sağlamıştır.

Gezilebilecek Yerler


Las Vegas kumarhanelerle dolu bir kenttir. Müzeler, görkemli parklar, gökdelenler ve yüksek binalar kentin görülmeye değer yerleridir.


Bellagio Casino Resort'un hemen ötesinde yer alan Bellagio Conservatory ve Botanical Gardens mutlaka görmeniz gereken çabuk ve sık değişen bir manzaraya sahiptir.

Flamingo Kumarhanesi'nde kuğular, ördekler, kaplumbağalar ve benzeri hayvanlar kumarhanenin yeşil alanlarında gezinmektedir.

Strip'de yer alan Mirage önceden bir tiyatro alanıydı. Kumarhane oteli su yolları, kıvrımlı dereleri ve şelaleyi andıran su manzaralarıyla insanın gözünü alan bir görüntüye sahiptir.

Strip'deki Stratsphere Kulesi 350 metrelik yüksekliğiyle kentten muhteşem manzaralar sunar.

Yine Strip'de bulunan Guggenheim Hermitage Müzesi modern ve postmodern çalışmaların yer aldığı mükemmel bir koleksiyon sergisidir.

Downtown'da bulunan Las Vegas Doğa Tarihi Müzesi (Las Vegas Natural History Museum) dinozorlar, balinalar, köpekbalıkları, uluslararası vahşi hayat, Nevada vahşi hayatı, Afrika savanası ve yağmur ormanlarının sergilendiği nadide bir müzedir.


Kültür ve Eğlence


Kumarhaneler ve eğlence alternatifleri Las Vegas kentinin kültürel ve sosyal yaşamının belirleyicisidir. En popüler kumarhaneler Las Vegas Bulvarı güneyinde sıralanmaktadır. Çok sayıda kumarhane kentte bulunur.

Las Vegas'da evlenmek birçok çiftin hayal ettiği bir şeydir. Evlenme kiliseleri ve özel nikah elbiseleri kentte oldukça yaygındır.

Las Vegas şovların ve etkinliklerin kentidir. Çeşitli özel şovlar, oyunlar, müzikaller, komediler, spor aktiviteleri ve diğer özel organizasyonlar kentin en önemli kültürel ve eğlence faaliyetleri arasında yerini alır.

Araba ve gitar şovları, Las Vegas Gölü, Uluslararası Dragon Bot Festivali (Lake Las Vegas International Dragon Boat Festival), dans yarışmaları, ev yenileme ve dekorasyon şovları kentin başlıca etkinliklerindendir.



Yeme İçme



Las Vegas mutfağı, her türlü yemek kültürünün bulunduğu her bütçeye uygun bir menü sunar. Gece eğlencesinin yanı sıra Las Vegas, çok çeşitli lezzetler arayanların tercih edeceği yerlerin başında gelir. Amerikan, Asya, Çin, Fransız, İtalya, Hindistan, Japon, Meksika, güneybatı, Yunan, Akdeniz ve daha fazla mutfağın yer bulduğu bu kültür en kaliteli yemekleriyle dikkatleri çeker. Soğuk yemek ve içeceklerin bulunduğu mekanlar, ızgara et yenilen lokantalar, sandviç dükkanları, deniz ürünü/sebze/et yemeklerinin servis edildiği mekanlar tüm damak tatlarına hitap etmektedir.

Las Vegas restoranları ve diğer yiyecek/içecek mekanları aklınızı başınızdan alacaktır.

Alışveriş



Alışveriş çılgınları Las Vegas'da umduklarından çok daha fazlasını bulurlar. Sayısız kumarhane mağazaları, alışveriş merkezleri, toptan yerleri, büyük mağazaları ve butikleriyle Las Vegas bir alışveriş cennetidir. Alışveriş özelliği Las Vegas'ın pazarlanmasında ön plana çıkan en önemli unsurlardandır.

Las Vegas Strip yakınlarında yer alan Boulevard Alışveriş Merkezi 150'den fazla mağaza, servis mekanı ve lokantasıyla hizmet verir.

Büyük Kanal (Grand Canal) mağazaları 80'i bulan sayılarıyla İtalyan ağırlıklı bir tarza sahiptir. Mücevher, ayakkabı, tasarım giysileri, ev aksesuarları ve daha fazlası bu mağazalardan satın alınabilecek ürünlerdir.

Las Vegas'ın alışveriş kültürünü öğrenmek için uzun bir süre ayırmak zorundasınız. Daha sonra Las Vegas'daki alışveriş imkanlarından tam olarak faydalanmak için yine uzun bir süreye ihtiyacınız olacak. Tam bir alışveriş denizinde yüzüyorsunuz.

Houston Şehir Rehberi

Houston Şehir Rehberi



Birleşik Devletler’in güneyinde yer alan Houston, kapladığı alan itibariyle, Teksas Eyaleti’nin en büyük kenti ve Amerika Birleşik Devletleri’nin dördüncü en büyük kentidir. 1830 yılnda kurulmuş olup, Texas Tıp Merkezi ve NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ne ev sahipliği yapar. Houston, gökdelenleri ve yüksek binalarının yanı sıra müzeleri ve el değmemiş gür yeşil alanlarıyla ön plana çıkar.


Gezilebilecek Yerler


Houston, kaliteli müzeleriyle dünya çapında üne sahiptir. NASA’ya ev sahipliği yapan bu uzay kenti, gökyüzüyle buluşan bir görüntüye sahiptir.

Belediye Binası’na yakın bir yerde bulunan Müze Semti, ihtişamıyla göz kamaştırır. Bu bölge; ağaçlarla çevrili patikaları, muhteşem parkları, fiskiyeleri ve mükemmel müzeleri ile bilinir.

Müze Semti’nde yer alan Rothko Kilisesi, 20. yüzyıl sanat ürünü mimari bir harikadır. Mark Rothko’nun bu kilise için yaptığı 14 tane tablo, tefekkür ile soluklanan bir atmosfer yaratır.

Downtown (Kent Merkezi) Akvaryumu, kentteki çarpıcı deniz yaşamının en güzel yansımalarındandır. Çok sayıda egzotik tür barındıran buz su altı dünyası, benzersiz tecrübeler yaşayabileceğiniz bir yerdir.

Houston’ın 1836 yılında kurulduğu yer olan Buffalo Bayou (Buffalo Nehir Kolu), 52 mil boyunca yavaş bir şekilde akan mükemmel bir su yoludur. Kentin bu bölümü; çok çeşitli bitki örtüsü ve hayvan alemine, yürüyüş ve bisiklet yollarına, çok sayıda parka ev sahipliği yapar.

Sam Houston Parkı, Hidalgo Parkı, Buffalo Bayou Sanat Parkı ve Spotts Parkı, burada yer alan muhteşem parklara örnektir.



Kültür ve Eğlence


Houston, tarihi ve kültürel değeri büyük çok sayıda müzeye ev sahipliği yapar. Bulundurduğu bale, opera ve tiyatro sahneleriyle ülkenin en önemli bölgelerinden biri olma özelliğine sahiptir.

Müze Semti, çok sayıda popüler koleksiyona ve kültür merkezine ev sahipliği yapar. Milyonlarca insan, her yıl bu bölgeye akın eder. Güzel Sanatlar Müzesi, Houston Yahudi Soykırımı Müzesi, Menil Koleksiyonu ve Houston Doğa Bilmileri Müzesi, burada bulunan müzelerden örneklerdir.

Kent merkezinde yer alan Tiyatro Semti, kentin başlıca sahne sanatları merkezlerine sahiptir. Alley Tiyatrosu, Bayou Sarayı, Wortham Tiyatro Merkezi, Sahne Sanatları Hobby Merkezi, burada bulunan sahne sanatları merkezlerindendir.

Houston Balesi, Houston Senfoni Orkestrası ve Houston Büyük Tiyatrosu (Houston Grand Opera), kentin başlıca sahne sanatları değerlerindendir.

Tiyatro Semti'nde yer alan Bayou Sarayı; canlı müzik mekanları, sinemalar ve diğer eğlence tarzlarına ev sahipliği yapmasıyla ön plana çıkar.



Yeme İçme


Houston, Birleşik Devletler'in en iyi mutfak kültürüne sahip yerlerindendir. Bütün dünya mutfaklarını burada bulabilirsiniz. Vejetaryen, deniz ürünü lezzetleri, Japon mutfağı, fast food, kahve mekanları, Akdeniz mutfağı, barbekü ve çok daha fazlası, sizleri fazlasıyla memnun edecektir. Özellikle barbekü, kent mutfağının en önemli parçalarından biridir.

Tiyatro Semti, kıtasal mutfak kültüründen tatların sunulduğu restoranlar ile dolup taşar. Kent merkezindeki Eğlence Semti, modaya uygun restoranlarıyla ön plandadır. 



Alışveriş


Tasarım butikleri, açık hava pazarları, büyük alışveriş merkezleri, mağazalar, yayalara ayrılmış yeraltı tünelleri...Houston, alışveriş severlerin gözdesi bir kenttir.

Kentin Galleria bölümü, Houstan'daki en büyük alışveriş dünyasına ev sahipliği yapar. Burada aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Galleria'nın batısında yer alan Highland Köyü Alışveriş Merkezi (Hihghland Village Shopping Center), mükemmel bir alışveriş noktasıdır. Rice Village (Pirinç Köyü); tasarım butikleri, el sanatları galerileri ve geleneksel dükkanlar bulunduran bir yerdir. Merkezi Pazar (Central Market), çok çeşitli yiyeceklerin bulunduğu zengin bir pazardır. Burada, çok çeşitli şaraplar ve sebzeler ziyaretçileri bekliyor.

Detroit Şehir Rehberi


Detroit Şehir Rehberi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin Kanada ile olan kuzeydoğu sınırında, Michigan Eyaleti’nde yer alan Detroit, nüfusu itibariyle bulunduğu eyaletin en büyük ve ABD’nin onuncu en büyük kentidir. 1701 yılında kurulan hisar ile başlayan bir tarihe sahip Detroit, 1815 yılında resmen bir kent olmuştur. Tüm dünyada, otomobil üretimi ve ticareti ile bilinir. İlk otomobilin, 1896 yılında bir çiftçinin oğlu olan Henry Ford tarafından üretilmesinden sonra “Motor Kent” olarak tüm dünyada anılmaya başlanmıştır. “Amerika’nın Otomobil Başkenti”; dünyaca ünlü Ford, Dodge, Chevrolet ve Olds gibi markaların anavatanıdır. Kentin 20. yüzyılda kazandığı diğer “Motown” unvanı ise önceleri otomobil üretiminde çalışmış olan Berry Gordy Jr.’nin kurduğu plak firmasından gelir. Motown adıyla kurulan bu firmanın adı Detroit’in en bilinen isimlerinden biri olmuştur. Tekno müzik tarzı ve dünyaca ünlü birçok müzisyen bu kentte doğmuştur. Detroit, ABD’deki Afrika-Amerika kültürünün merkezidir.



Gezilebilecek Yerler


Detroit, otomotiv endüstrisi ve sanatsal zenginliğinin yanı sıra mimarileri, nehir bölgeleri, doğa harikası parkları, sımsıcak ve güzel semtleriyle ışıldayan bir kent manzarasına sahiptir.

Uluslar arası Detroit Nehir Kıyısı’nda yer alan Rönesans Merkezi, birbirine bağlı yedi gökdelenden oluşur. Bu canlı merkez, nehrin güzellikleriyle bütünleşir. Rönesans Merkezi’nden birkaç blok uzaklıkta Detroit Merkezi’nde yer alan Comerica Kulesi, Rönesans Merkezi’ndeki otel burcundan sonra eyaletin ikinci en yüksek gökdelenidir.

Detroit, Art Deco (1920’li ve 1930’lu yıllardaki popüler mimari ve iç dizayn tarzı) mimari yapılarıyla etkileyicidir. Şehir merkezinde bulunan Guardian ve Penobscot binaları ile Cadillac Mevkii ve Fisher Binası, bu tür yapılara en güzel örneklerdir.

Detroit Uluslar arası Nehir Kıyısı Bölgesi, kentin en önemli turizm noktalarındandır. Ambassador (Büyükelçi) Köprüsü ve Belle Adacık’ı arasında Detroit Nehri boyunca yer alan bu bölgede; gökdelenler, yerleşim alanları, alışveriş merkezleri, doğal parklar ve çok sayıda restoran bulunur.

Detroit, sevimli ve modern mahalleleriyle insanı büyüleyen bir kenttir. Greenfield (Yeşil Alan) Köyü, Kültür Semti, Meksika Mahallesi, Hindistan Köyü, Tarihi Yunan Mahallesi ve diğer birçok önemli yerleşim alanı, Detroit’in renkli ve değişken atmosferinin en önemli parçaları arasında yer almaktadır. Ford Rouge Fabrikası, Royal Oak (Kraliyet Meşesi)’ta bulunan Detroit Hayvanat Bahçesi ve Belle Adacığı Doğa Parkı, ziyaretçilerin gözde mekanlarındandır. 
 


Kültür ve Eğlence


Detroit’in kültürel ve sanatsal zenginliği, otomotiv endüstrisinin kente kazandırmış olduğu şöhretin gölgesinde kalmaz. Müzik, sahne sanatları, tiyatro, müzeler ve galeriler, kentin en önemli kültür parçalarındandır.

20. yüzyıl popüler müzik tarzları, Detroit’te yaşanan kültürün temelini oluşturan unsurlardandır.

Afrika-Amerika kökenli Bery Gordy tarafından kurulan ilk plak şirketi olan Motown, kent müziğinin doğuşunda ve gelişiminde en önemli rolü oynamıştır. DTE Energy Müzik Tiyatrosu ve Auburn Hills Sarayı, Detroit’in en önemli iki müzik mekanıdır. Detroit Senfoni Orkestrası’na ev sahipliği yapan Orkestra Salonu, Detroit Opera Evi, Fox Tiyatrosu, Mason Tapınağı Tiyatrosu ve Detroit Sanat Enstitüsü’nde bulunan Detroit Film Tiyatrosu, kentin en önemli sahne sanatları merkezlerinden birkaçıdır.

Sahne Sanatları Müzik Salonu Merkezi, Eisenhower Dans Topluluğu ve Detroit Dans Topluluğu, kentin dört bir yanında sahnelenen dans performanslarına öncülük eder.

Çok sayıda kaliteli müzenin var olduğu bir kenttesiniz. Henry Ford Müzesi , Motown Müzesi, Wright Afrika Kökenli Amerikalılar Tarihi Müzesi, Pewabic Çanak-Çömlek Sanatı Merkezi, Detroit Sanat Enstitüsü ve Detroit Çağdaş Sanatlar Müzesi, kentte bulunan popular kültür merkezlerinden birkaçıdır.

Birmingham Güzel Sanatlar Festivali, Renkler Konseri (Concert of Colors), Detroit Elektronik Müzik Festivali ve Detroit Caz Festivali, kentteki en önemli kültürel aktivitelerdendir.

Canlı müzik, dans ve tabii alanlar, Detroit eğlence yaşamında önemli yer tutarlar. Barlar, kulüpler ve canlı müzik mekanları, kent gece hayatının kalbi olan yerlerdir. Görkemli Tiyatro (the Majestic Theater); caz, blues, rock ve reggae müzik tarzlarının merkezlerinden biridir. Uluslar arası Nehir Kıyısı, Metro Plajı, ABD’deki en büyük ada parkı olan egzotik Belle Adacığı Parkı ve Brighton Dağları’nın sunmuş olduğu kayak alanları, kentin sunmuş olduğu eğlence alternatiflerindendir. 


Yeme İçme


Detroit, yerel lezzetlerin yanı sıra uluslar arası mutfağın en güzel lezzetlerini bulabileceğiniz bir kent mutfağına sahiptir. Kent merkezi, dünya mutfağından lezzetler tadabileceğiniz restoranlarla dolup taşar. Etnik mahalleler, yerel lezzetleri bulabileceğiniz en ideal bölgelerdir. Yunan Mahallesi, Meksika Mahallesi ve Corktown, bu tür yerlerdendir.

Detroit’in Kültür Semti (Cultural District), öğrenci ve sanatçaların gözdesi bir bölgedir. Cass; salatalar, sandiviçler ve diğer aperatifleri bulabileceğiniz bir yerdir. Hannock, kahve mekanlarıyla dolup taşar. Birmingham ve West Bloomfield, lüks restoranlarıyla ön plana çıkan yerlerdir. Woodward Caddesi, geceleyin pahalı olmayan yemekler yiyebileceğiniz mekanlarıyla bilinir.


Alışveriş


Detroit, yerel hediyelik eşyalardan moda şaheserlerine kadar aradığınızdan çok daha fazlasını bulacağınız bir alşıveriş dünyasına sahiptir. Özellikle kent merkezindeki galerilerde bulabileceğiniz kaliteli cam ürünleri popülerdir.

Kültür Semti ve Birmingham, kentin en iyi alışveriş caddelerinden bazılarına ev sahipliği yapar. Doğu Pazarı (Eastern Market), kentin yerel eşyalar ve moda ürünler bulabileceğiniz en önemli çarşısıdır. Yunan Mahallesi’inde; yerel tarımın ürünü meyveler, sebzeler, etler, baharatlar ve daha neler neler bulacaksınız.

Denver Şehir Rehberi

Denver Şehir Rehberi


Denver , Colorado Eyaleti’nin en büyük şehri ve başkentidir. Denizden yüksekliği 1600 metreyi bulduğundan Mile High City olarak da anılır. Geçmişten gelen kovboy ve madencilik kültürünü hâlâ koruyan Denver ses ve gösteri sanatları, açık hava festivalleri ile komşu yerleşimlere de kosmopolitan şehir olarak hizmet verir. Geniş bir alana yayılmış olması birtakım toplu taşıma sorunlarını beraberinde getirse de hafif tren uygulamasıyla bu sorun ortadan kaldırmaya çalışılıyor.


Gezilebilecek Yerler


Denver bir eğlence şehridir. 20. yüzyılın hemen başlarında yöneticileri güzelleştirme programı uygulamak amacıyla birçok park, müze ve 1908 Demokratik Ulusal Anlaşması’na ev sahipliği yapan, bugün Ellie Caulkins Opera Evi olarak bilinen Municipal Auditorium inşa ettiler. Öncesindeyse kentin hemen kurulmasının ardından 1859’da açılan Apollo Hall’da birçok oyun sahnelenmişti. Denver’ın ilk binası Opera House’un tarihi 1880’lere gidiyor. Kentteki müzelerin başında dünyaca ünlü Daniel Libeskind tarafından tasarlanmış Denver Sanat Müzesi geliyor.

Kentte birçok eğlence parkı var. Bunların başında gelen Washington Park, göller, çiçek bahçeleri, futbol sahaları, tenis kortları ve 19. yüzyıl evleriyle bezeli. Amerika’nın en büyük aile su parkı Waterworld de Denver’da. Bir başka önemli eğlence parkıysa Six Flags Elitch Gardens.

“Denver Mint Tours” adı altında düzenlenen darphane gezisiyle dünyada en çok Amerikan dolarının basıldığı yeri de görmek mümkün. Ayrıca “Denver LoDo Self-Guided Audio Tour”la yalnız başınıza şehrin merkezini gezip, diğer taraftan da ipod ya da telefonunuza indirdiğiniz mp3 formatındaki şehir rehberini dinleyebilirsiniz.

Kültür ve Eğlence


Müzelerin yanı sıra birçok galeri, restoran, bar ve kulübe ev sahipliği de yapan Denver üç yıldır bekârlar için en uygun şehir olarak seçiliyor. Amerika’nın diğer şehirleri kadar müzik tarihi olmasa da günümüzde pop, jazz, jam, fol ve klasik alanlarda oldukça aktif konumda. 1960’lar ve 70’lerde folk alanında önemli isimler Bob Dylan, Judy Collins, ve John Denver burada yaşamışlardı. Kent bugün ünlü müzik kanalı MTV’nin “The Real World” ve “The Bill Engvall Show” adlı programlarına ev sahipliği yapıyor.

Kentte tematik müzelerin çokluğu göze çarpıyor. Çocuklar, itfaiyeciler, bilim, doğa, ulaşım gibi konularda olan bu müzeler oldukça keyifli saatler vaat ediyor. Üniversitenin bünyesindeki gözlem evi Chamberlin Observatory halka tamamen açık. Gökyüzünü buradan izleyebilirsiniz. Denver’ın görkemli bir hayvanat bahçesi de var.

Şehirde yılın her ayı birçok festival düzenleniyor. Buranın ruhunu anlatan en iyi etkinlik ocak ayında gerçekleştirilen Ulusal Western Stock Show & Rodeo. Amerika’nın western kahramanlarından Buffalo Bill’in doğum günü de şubat ayında kutlanıyor. Mart ve kasım aylarında iki ayrı film festivali sinemaseverlere hizmet ediyor. Temmuz ise Evergreen Caz Festivali ile kentin müzikle en çok renklendiği günleri sunuyor. Bunların dışında İrlandalılar, Dragon Boat, Mariachi, Colorado Lezzetleri ve Rocky Dağları Balon Festivali gibi görkemli festivaller kente eğlence katıyor.


Yeme İçme


Meksika yemekleri Denver’da özel bir yere sahip. Yeşil biber her günün mönüsünde bulunur. Denver, sığır, alabalık, çıngıraklı yılan içeren kovboy yemekleriyle de ünlü. Bu farklı tatları denemeden Denver’dan dönmek geziyi eksik kılacaktır.

Kovboy yemekleri size uygun gelmediyse dünya ve Amerikan mutfağından mönüler sunan restoranlara da gidebilirisiniz. Her perşembe haftalık olarak yayımlanana Westword gazetesi, kendinize uygun restoranı bulmanıza yardımcı olacaktır.


Alışveriş


16. Cadde üzerinde kurulan açık hava pazarı tam bir mil boyunca devam eder ve sonrasında Denver merkezindeki LoDo’ya bağlanır. Burası Denver’ın gözde alışveriş mekânıdır. Ücretsiz servis hizmetleri sayesinde butikler, restoran ve galerilere ulaşımı kolaylaşıyor.

Colfax Avenue de kentin bir diğer önemli alış veriş mekânı olarak kabul ediliyor. Colfax madenciliğin altın çağında zenginleşmiş ve restoranları ve mağazalarıyla ön plana çıkmıştır. O günlerin anısı mağazalarla yaşatılıyor